Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde siyasal değer: Şanlıurfa örneği
Political value in South East Anatolia region: Şanlıurfa example
- Tez No: 498792
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULVAHAP ULUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Değer, Siyasal Değer, Oy Verme ve Aşiret, Value, Political Value, Voting and Tribe
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın amacı oy verme davranışı bağlamında aşiret üyelerinin geleneksel siyasal değerlerinin modern siyasal değerler yönünde ne ölçüde dönüşüm eğiliminde olduğunu öğrenmeye çalışmaktır. Sosyal ve siyasal örgütlenmesi büyük ölçüde geleneksel aşiret düzenine bağlı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Şanlıurfa ilinde bir aşiret örneklem olarak seçilmiştir. Çalışmada aşiret üyelerinin siyasal değerlerinin yaş özellikleri, cinsiyet özellikleri, eğitim durumu ve yerleşim birimi özellikleri açısından ne tür farklılıklar gösterdiğine bakılmıştır. Çalışma, kuram ve uygulama olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Kuramsal bölümde yerli ve yabancı literatürlerden yararlanmış, uygulama bölümünde örneklem olarak seçilen aşiret üyelerine anket uygulanmıştır. Çalışmada, aşiretin sahip olduğu sosyo-ekonomik özelliklerinin aşiretin siyasal değerlerini modern değerler yönünde dönüştürmede çok sınırlı kaldığı, ancak yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve yerleşim birimi özelliklerinin kendi içinde anlamlı bir dönüşümü ifade ettiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to try to learn how the traditional political values of tribe members are inclined to transform in accordance with modern political values in terms of voting behaviours. In South East Anatolia Region, of which social and political organisation is on a large scale based on tribe order, a tribe has been selected as a sample in Sanliurfa province. In the study, age varieties, gender features, educational status and housing units of the tribe members have been evaluated in order to observe the types of differences. This study consists two main sections: theory and application. In the theory section, local and foreign literature have been exercised. In the application section, questionnaires have been applied to selected exemplary tribe members. In the study, it has been concluded that socio-economic features of the tribe have limited effect on transformation of tribe's political values in direction of modern values, although age, gender, educational status and housing unit features state a meaningful transformation within themselves.