Demîri'nin Hayatu'l-Hayavani'l-Kübra adlı eserinde hayvanlarla ilgili zikrettiği ayetlerin analizi
The analysis of the verses that Damiri mentions about animals in his work named Hayat al-Hayawan al-Kubra
  1. Tez No: 498807
  2. Yazar: ABDURRAHİM EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Demîrî, Hayatu'l-Hayavan, Hayvan, Ayet, Tefsir, Damiri, Hayat al-Hayawan, Animal, Verse, Exegesis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen hayvanları ve Demîri'nin bu hayvanlarla ilgili açıklamaları incelenmektedir. Söz konusu hayvanlar hakkında bilgiler vermek ve ilgili ayetlerin tefsirini yapmak çalışmanın temel amacıdır. Demîri'nin hayatı, ilmi kişiliği, hocaları ve talebeleri ile ilgili bilgiler ayrıca ele alınmıştır. Çalışma, insanın hayatında hayvanların büyük bir öneme sahip olduğu, bu nedenle Kur'an'da birçok ayette hayvan isimlerinin geçtiğini göstermiştir. Ayrıca bu çalışma ile Kur'an'da zikri geçen hayvanların bazısının yaşamı kolaylaştırıcı olduğu, bazısının mucizelere konu olduğu, bazısının da Allah'ın kudretinin ve ahlaki ilkelerin anlaşılması noktasında temsil maksadıyla zikredilmiş olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, animals which mentioned in the Holy Quran and Damiri's explanations about these animals are examined. It is the main purpose of the study that to give information about aforesaid animals and to interpret the related verses. Besides, Damiri's life, scientific personality, teachers and students have been discussed. The study has shown that animals have a great importance in the human life, and for this reason, animal names have taken place by many times in many verses of the Qur'an. It has also been found, with this study, that some of the animals that are mentioned in the Qur'an are facilitated the life, some of them are subject to miracles, and others are mentioned with the purpose of representation for the understanding of Allah's might and his moral principles.