فتح الملك الباري بالكلام على آخر شرح المنهج' لشيخ الإسلام زكريا الأنصاري (ت:926هــ)، للعلامة أحمد بن عمر الدّيري الغنيمي الشافعي (ت: 1151هــــ) دراسةً وتحقيقاً
Ahmed b. Ömer ed-derbi el- ğ-unaymi eş-safui'nin Zekeriyya el-Ensâri'nin serhu'l_nenhec'inin son kısmına ait fethul- melikiy-bari adlı eserinin tahkiki
- Tez No: 777153
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAIBA FARHAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkh, Zekeriyâ el-Ensârî, Ahmed ed-Derîrî, Şerhü'l- Menhec, Feth el-Melik, fiqh (jurisprudence), Zakaria Al-Ansari, Ahmed Al-Dairy, Sharh Manhaj al -Talaba, Fath Al-Malik
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın konusu Allâme Ahmed bin Ömer ed-Derîrî el-Ganîmî eş- Şafiî'nin(ö.h.1151), Şeyhü'l-İslam Zekeriyâ e-Ensârî'nin (ö.h.926) azat etme meselesi ve hükümleri ile ilgili yazmış olduğu“el-Menhec”e Yapılan Son Şerh Olan“Fethu'l-Melik el- Barî”adlı eserinin tahkiki ve değerlendirmesinden oluşmaktadır. Bu eserin önemi; Şeyhü'l- İslam Zekeriyâ el-Ensârî'nin, Şafiî âlimlerinin temel kaynaklarından biri olup, en önemli muhtasar eserlerden olan“Menhecü't-Tullâb”kitabının bir bölümüne yazılmış olan şerhi içeriyor oluşundan kaynaklanmaktadır. Müellif bu eserde azat etme konusunu, sınırlarını, kurallarını ve hükümleri ile onunla ilgili diğer bölümlerde geçen örneğin vasiyet, nafakalar, rehin, mîras ve benzeri kavramları Şafiî mezhebine göre açıklamıştır. Eserde; konuyla ilgili büyük Şafiî âlimlerinin ifadelerini yer yer açıklamış yer yer itiraz etmiş ve yer yer o görüşleri kullanmayı tercih ederek; sahih aklî ve naklî deliller gösterip meseleyi farklı cihetlerden açıklayıp tartışmıştır. Bu çalışmanın araştırma bölümünde, Şeyh ed-Derîrî'nin hayatı, ilmî ve şahsî kişiliği incelenirken betimleyici-tarihsel yaklaşım izlenmiştir. Metnin analiz edildiği bölümde; metnin yazımı ve harekelendirilmesi, nüshaların karşılaştırılması ve farklarının tespit edilmesi, meselelerin geçtiği yerlerin ve ifadelerin kimlerden alındığının tespit edilmesi ve dipnotlarda belirtilmesinde inceleme, yorumlama ve araştırma-bilimsel metodu izlenmiştir. Bu çalışmadan çıkan sonuçlar şunlardır: Kitap, Şafiî mezhebine göre hazırlanmış olup, ayrıntılı fıkhî hükümler, mantıksal delillendirmeler, güzel çıkarımlar ve kıymetli yorumlar bakımından oldukça zengindir. Müellifin ilgili konuda yapılan itirazları ele alırken gösterdiği hassasiyet ve açıklamalarında yer alan dilbilimsel, gramer ve morfolojik yorumlar onun geniş kültürünü ve zengin bilgi birikimini göstermektedir. Ayrıca büyük bir ilmî değere sahip olan bu kitapta; ed-Derîrî fıkhi meselelerle ilgili lafızlardan aktarım yaparken insiyatif kullanmıştır. Bu nedenle, müellefin kastettiğini anlayabilmek için daha çok araştırmaya, incelemeye ve değerlendirmeye ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is about Fath Al-Malik Al-Bari in the last explanation of Al- Manhaj book by Sheikh Al-Islam Zakariya Al-Ansari (D. 926 AH) which written by the scholar Ahmed Bin Omar Al-Dairy Al-Ghunaimi Al-Shafi'i (d. 1151 AH) in the judgements of manumission. The importance of the manuscript comes from being a book that explains a part of“Manhaj al-Talaba”by Sheikh al-Islam Zakariya al- Ansari (d. 926 AH), which is considered as one of the most valuable brief books of Shafi'i references, the author explains in it the problem of manumission and its limites, conditions, and judgements according to the Shafi'i school of jurisprudence and related issues, such as wills, expenses, mortgage, inheritance, and others. He discussed the opinions of top Shafi'i scholars clarifying, objecting, weighting, and explaining the issue from its different aspects, inferring and citing correct mental and narrative evidences. The study followed the historical descriptive approach when presenting the biographical and scholarly biographies of Al-Dairy, and the scientific method used in the investigation and commentary on the book: such as writing the text, justify the text with diacritics, comparing the copies, attributing the sayings, and extracting the issues and documenting them. The most important conclusions of the study were as follows: The book is rich in valuable explanations, smart inferences, logical citations, and detailed judgements in the Shafi'i school of jurisprudence. The author's concern for discussing objections. The author proficiently discussed the objections. The linguistic, grammatical, and morphological comments included in his explanation reflect his broad culture, abundant knowledge, which gave his explanation great scientific value. İn the most of his book he was rephrasing the sayings of the jurists, for this reason, more research and examination was necessary to understand what the author meant.