Futbol kulüplerinin yönetim yapısının motivasyon ve algılanan performans üzerine etkisi
The effect of the management structure of football clubs on motivation and perceived performance
- Tez No: 498824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA AYSUNA TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol Kulüpleri, Yönetim Yapısı, Performans, Motivasyon, Football Clubs, Management Structure, Performance, Motivation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma futbol kulüplerinin yönetim yapısının, motivasyona ve algılanan performansa etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda kişisel bilgi formu, yönetim yapısını belirlemeye yönelik ölçekler, algılanan performans ve motivasyon ölçeklerinden oluşturulan anket formu, 2017 yılı ocak-nisan ayları arasında TFF 1. Ligdeki kulüplerde futbol oynayan sporculara uygulanmıştır. Anketlerden ulaşılan veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Futbol kulüplerinin yönetim yapısının motivasyon ve algılanan performansa etkisinin belirlenmesinde korelasyon ve regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda algılanan bireysel performans üzerinde kurumsal iletişim yeteneği, hesap verebilirlik, sorumluluk, kurum itibarı, yönetimde istikrar, yönetim deneyimi ve profesyonellik, siyasi güç, ekonomik güç değişkenlerinin etkili olduğu; algılanan bireysel performansın şeffaflık değişkeninden bağımsız olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Başarıya yaklaşma güdüsü üzerinde kurumsal iletişim yeteneği, sorumluluk, kurum itibarı, yönetimde istikrar, yönetim deneyimi ve profesyonellik, siyasi güç, ekonomik güç değişkenlerinin etkili olduğu; Başarıya yaklaşma güdüsünün hesap verebilirlik ve şeffaflık değişkenlerinden bağımsız olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Güç gösterme güdüsü üzerinde kurumsal iletişim yeteneği, sorumluluk, kurum itibarı, yönetimde istikrar, yönetim deneyimi ve profesyonellik, siyasi güç, ekonomik güç değişkenlerinin etkili olduğu; Güç gösterme güdüsünün hesap verebilirlik ve şeffaflık değişkenlerinden bağımsız olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the influence of the management structure, motivation and perceived performance of football clubs. Personal information form in the direction of purpose, scales to determine the management structure, questionnaire form composed of perceived performance and motivation scales, sportsmen who played football in the clubs in TFF 1st League between January and April of 2017 were applied. The data obtained from the questionnaires were analyzed by SPSS 22.0 statistical program in computer environment. Correlation and regression analyzes were used to determine the motivation and perceived performance impact of the management structure of football clubs. As a result of the research, the variables such as institutional communication ability, accountability, responsibility, corporate reputation, stability in management, management experience and professionalism, political power, economic power are influential on individual performance; Individual performance is independent of the variable of transparency. The ability of corporate communication, responsibility, corporate reputation, stability in management, management experience and professionalism, political power, economic power are influential on approach to success; The result of institutional communication ability, responsibility, corporate reputation, stability in management, management experience and professionalism, political power, economic power are influential on the impulse to drive the success of approaching to the success of being independent of the variables of accountability and transparency. It has been achieved that the power of demonstration is independent of the variables of accountability and transparency.