Türkiye'de gayrimenkul sektörü alternatif finansman araçları ve uygulamaları: Gayrimenkul sertifikaları ve gayrimenkul yatırım fonları
Alternative financing tools and applications of real estatesector in turkey: real estate certificates and real estateinvestment trust
- Tez No: 498825
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HEPŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Sertifikaları, Gayrimenkul Yatırım Fonları, Gayrimenkul Sektörü, Gayrimenkul Finansmanı, Gayrimenkul Pazarlaması, Real Estate Certificates, Real Estate İnvestment Trust, Real Estate, Real Estate Financin, Real Estate Marketing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de alanında gayrimenkul sektöründe alternatif finansman araçlarını inceleyen ve bugünkü güncel mevzuatı ve mevcut uygulamaları dikkate alan ilk tez çalışmalarından olup, gayrimenkul sertifikası özelinde ise ilk tez çalışmasıdır. Bu çalışmada, ülkemiz ekonomisinde önemli yeri olan gayrimenkul sektörü için son yıllarda uygulamaya konulan sermaye piyasası araçlarından gayrimenkul sertifikaları ve gayrimenkul yatırım fonları incelenmiştir. İlk kısımda, Türkiye ekonomisinin 2001 krizi sonrası büyüme performansı genel hatlarıyla ele alınmış ve bu büyümede inşaat sektörü detaylı olarak incelenmiştir. Analiz sonucunda 2013 sonrası gerek global ekonomik gelişmeler gerekse ülkemizin maruz kaldığı yerel ve bölgesel olaylar neticesinde son yıllarda özel bir konuma gelmiş olan inşaat sektöründe önümüzdeki dönemler için ciddi bir finansman ihtiyacı doğduğu gözlenmiştir. Bunun en büyük nedeni, inşaat sektöründe ve ülkemiz ekonomisinde büyümenin temel dayanak noktası olan konvansiyonel bankacılığın finansman tarafında doygunluğa ulaşması neticesinde yeni projelerin inşasını destekleyecek kredi kanalların da doygunluğa ulaştığı gerçeğidir. Tezin takip eden kısımlarında gayrimenkul ve inşaat sektörüne; finansman ihtiyacını gidermede, maliyetlerini çeşitlendirmede ve pazarlama konusunda önemli fırsatlar sunan gayrimenkul sertifikaları ve gayrimenkul yatırım fonları analiz edilmektedir. Türkiye'de yeni uygulamaya konulan gayrimenkul sertifikaları tanıtılmış ve gayrimenkul sertifikaları tebliğinin maddeleri analize edilerek özetlenmiştir. Çalışmada ayrıca 2017 Mart ayında gayrimenkul sertifikası ihracına konu olan Park Mavera 3 projesi detaylı olarak incelenmiştir. Gayrimenkul sertifikalarının, yatırımcı ve ihraççılara aynı anda birçok avantaj yaratacak, sektörün finansman ve pazarlama gibi önemli sorunlarına cevap verebilecek yapıda bir araç olduğu görülmüştür. Gayrimenkul yatırım fonları da mevzuat çerçevesinde incelenerek özetlenmiştir. Dünya'da ki ve Türkiye'de ki mevcut durumu hakkında bilgi verilmiştir. Özellikle büyük projeler için pazarlama kolaylığı sağlayacak olan gayrimenkul yatırım fonları, yatırımcıyı profesyonel ekiplerle buluşturarak yatırımların daha doğru yapılmasını sağlayacaktır. Sermaye piyasalarımızın gelişmesine de katkı sağlayacak bu araçların, yatırımcı ve sektör adına önemli fırsatlar sunduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is one of the first thesis studies which examines alternative financing in the field of real estate sector in Turkey and takes into consideration current legislation and current practices and is the first thesis specific for real estate certificate. In this study, new capital market instruments, namely real estate certificates and real estate investment funds, that are recently introduced for real estate sector, utmost part of country's economy were examined In the first part, the growth performance of the Turkish economy after the 2001 crisis has been examined in general and the role of real estate sector in this growth has been examined in detail. As a result of the analysis, it is observed that to after 2013 due to global economic developments there is a serious financing need for the oncoming period in the construction sector, which has become lynchpin recent years due to the local and regional events that our country has been subjected. The main reason for this is the fact that the conventional banking system's credit growth, which was the fulcrum for construction of new projects in the sector thus main focal point of growth of the economy of our country, have reached the saturation. In the following sections of the thesis, real estate certificates and real estate investment funds are analyzed, which provide significant opportunities for financing needs, diversification of costs, and marketing activities for the real estate and construction sector The new real estate certificates in Turkey were introduced and summarized by analyzing the articles of the real estate certificates. The study also examined in detail the Park Mavera 3 project, which was the first issuance of newly introduced real estate certificate in March 2017. It has been concluded that real estate certificates are a useful tools that will create many advantages for both investors and issuers, and can address important problems such as sector financing and marketing. Real estate investment funds have also been reviewed and summarized within the framework of legislation. Information about the current situation for real estate investment funds in the World and in Turkey has been investigated. Real estate mutual funds, which will provide ease of marketing especially for large projects, will bring the investor together with professional teams to ensure that investments are made more accurately. These tools, which will contribute to the development of our capital markets, offer significant opportunities on behalf of the investor and the sector.