Seyyid Ahmed b. Mustafa el-Le'âlî ve Şerhu'l-Emsile adlı eseri (İnceleme ve tahkik)
Sayyıd Ahmed b. Mustafa Es-Saruhânî Al-La'âlî And His work named Sharh Al-Amthila
- Tez No: 498909
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TÜLÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Seyyid Ahmed b. Mustafa el-Le'âlî, Yazma Eser, Sarf, Emsile, Sayyid Ahmed b. Mustafa el-Le'âlî, Manuscript, Morphology, Amthila
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZET Sâmî dilleri ailesinden olan Arapça İslam Dini'nin temel kaynakları Kur'an ve sünnetin dilidir. Bu kaynakları hakkıyla anlamak büyük oranda Arapça'yı incelikleriyle bilmekle mümkündür. Bu incelikleri sistematik hâle getirerek dili hatalardan koruma ve diğer insanlara aktarma ihtiyacı neticesinde Arapça grameri ortaya çıkmıştır. İslâm âlimleri bu dil üzerine çok sayıda çalışma yapıp kıymetli eserler telif etmişlerdir. Bunu kutsal bir vazife olarak gören âlimler bu nimetten istifade etmek için çalışmış, günümüze kadar gelen sayısız eserler meydana getirmişlerdir. Ancak bu eserlerin bazıları hâlâ kütüphanelerin raflarında durmakta gün yüzüne çıkmak için kendisine uzatılacak bir el beklemektedir. Dolayısıyla raflarda bir medeniyet ve tarih yatmaktadır. Medeniyetine ve tarihine sahip çıkmayan milletler başka medeniyetin ve tarihin esiri olmaya mahkûmdur. Bu bilinçle biz de gün yüzüne çıkmayı bekleyen kıymetli bir eseri tahkik ederek ilim erbâbının hizmetine sunmak istedik.16.yy'da yaşamış Seyyid Ahmed b. Mustafa el-Le'âlî merhumun“Şerhu'l-Emsile”adlı eserini tahkik ederek hem müellifi hem de mezkûr eserini ilgili kitlelere ulaştırmayı hedefledik. Çalışmamızın hayırlara vesile olmasını Allah'u Teâla'dan niyaz ederim. Tevfik Allah'tandır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Arabic language which is a member of Semitic languages family is the language of the main sources of Islam, Qur'an and Sunnah. To understand these sources well mostly depens on a good knowledge of Arabic. The grammer of Arabic has emerged as a result of the need to protect the language and transfer it to other people in a systematical way. Islamic scholars have made a fine work on this language and have written valuable works. The scholars who regarded this as a sacred task have worked to benefit from this blessing and they have brought numerous works which came up today. However, some of these works still stand on the shelves of their libraries and are waiting for a hand to be extended to the day. Therefore, there is a civilization and history on the shelves. Nations that do not protect their civilization and history are condemned to be slaves of other civilizations and histories. With this consciousness we also want to present a valuable work waiting for the day to appear in the service of the scholars of science. So we aimed to criticize“Sharh al-Amthila”the work of Sayyid Ahmed b. Mustafa al-Le'âlî who lived in the sixteenth century and transfer it and its author to the people interested in. I would like to ask Allah to benefit people with our work. The success is from Allah.