Seyyid Ahmed b. Mustafa es-Sârûhânî El-Leâlî'nin Şerhü Kasîdeti'l Münferice'si
By Seyyid Ahmed b. Mustafa es-Sârûhânî el-Leâlî commentary Qasideti'l Münferice
  1. Tez No: 880391
  2. Yazar: RABİA ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİM YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbnü'n Nahvî, Kasîde-i Münferice, Seyyid Ahmed B. Mustafa Es-Sârûhânî El-Leâlî, Şerh-i Kasîde-i Münferice, Ibn al-Nahvı, Kasîde-i Munferice, Seyyid Ahmad B. Mustafa Es-Sârûhânî El-Leâlî, Sharh-ı Kasıda-ı Munfarıja, Sharh, Kasıda
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Seyyid Ahmed B. Mustafa Es-Sârûhânî El-Leâlî'nin Şerhü Kasîdeti'l- Münferice adlı eserinin incelemesi üzerine yapmış olduğumuz çalışma giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde öncelikle şerh ve şerh edebiyatı hakkında daha sonra kaynak metnin müellifi İbnü'n Nahvî'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. Ardından şerhe kaynaklık etmiş olan Münferice Kasîdesi'nden bahsedilerek şerh ve tercümeleri tanıtılmıştır. Birinci bölümde çalışmış olduğumuz şerhin yazarı Seyyid Ahmed B. Mustafa Es-Sârûhânî El-Leâlî hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde şârihin kim olduğu tespit edilmiş ve delillendirilmiştir. Transkripsiyonlu metin Kayseri Raşid Efendi 570 numaralı nüsha esas alınarak okunmuştur. Bununla birlikte Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi 37096 numaralı nüsha ve Süleymaniye Kütütphanesi Çelebi Abdullah bölümü 311 numaralı nüshalardan karşılaştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Seyyid Ahmed B. Mustafa Es-Sârûhânî an analysis of al-Leālī's Şerhü Kasideti'l- Münferice his study consists of an introduction, two chapters and a conclusion.In the introduction, first of all, commentary and commentary literature, then the life of Ibn al-Nahvı, the author of the source text, and information about his works is given. Then the source of the commentary. The commentaries and translations are introduced by mentioning the Münferice Kasıda. In the first part, the commentary general information about the author Seyyid Ahmed B. Mustafa Es-Sârûhânî Al-Leâlî is given. In the second part, the identity of the commentator is determined and proved. The transcribed text was read based on Kayseri Raşid Efendi copy number 570. In addition, a comparison was made with the copy numbered 37096 in Ankara University Faculty of Theology Library and the copy numbered 311 in Süleymaniye Library Çelebi Abdullah section.