Acil servise başvuran sepsis hastalarında sırs, sofa ve qsofa kriterlerinin karşılaştırılması
Comparison between sirs criteria, sofa and qsofa scores of sepsis patients in emergency department
- Tez No: 499024
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM İKİZCELİ, UZMAN AFŞIN İPEKCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, Sepsis, Tanı kriterleri, Diagnosis Criteria, Emergency department, Sepsis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Sepsis, enfeksiyonun indüklediği fizyolojik, patolojik ve biyokimyasal anormallikleri içeren bir sendromdur. Yüksek insidans, mortalite ve maliyete sahip olduğu, geniş yelpazede bir insan grubunu etkilediği için; organ fonksiyonunu korumak, mortaliteyi ve maliyeti azaltmak amacıyla sepsisi mümkün olduğunca erken tanımak ve tedavi stratejilerini standardize etmek önemlidir. Acil servisler, birçok sepsis hastasının ilk tanı ve tedavi yeridir ve sepsis sonlanımını iyileştirmek açısından merkezi bir rol oynar. Bu yüzden, çalışmamızda acil serviste sepsis tanısı alan hastalara SIRS, SOFA, qSOFA kriterlerini uygulamayı; tanı, kan kültürü ve mortalite ile korelasyonunu saptamayı ve karşılaştırmayı ve acil tıp hekimlerinin sepsis konusunda bilgi ve becerilerini arttırarak hızlı tanı koymalarına ve erken tedavi uygulamalarına katkıda bulunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Acil Servisine 08.11.2016 ile 08.05.2017 tarihleri arasında başvuran, son tanısı sepsis olan, 18 yaş üstü, travması olmayan hastalar prospektif olarak incelenerek yapıldı. Hastaların demografik özellikleri, vital bulguları, tetkik sonuçları, mortalite durumları ve SIRS, SOFA, qSOFA puanları değerlendirildi. Bulgular: Hastaların %59'u erkek, %41'i kadınlardan oluşmaktadır. Hastaların yaş ortalaması 62,25±16,48 yıldır. En sık komorbid hastalık %52 ile malignitelerdir. Hastaların %39' unda kültürde üreme olmuştur. Düşük vücut sıcaklığı ve GKS puanı, yüksek bilirubin düzeyleri ile mortalite arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. SIRS, SOFA ve qSOFA kriterlerinin tanı koyma açısından sensitivitesi sırasıyla %93, %91 ve %56 olarak bulunmuştur. Tüm hastaların mortalite oranı %48'dir. Mortalite açısından SIRS kriterlerinin sensitivitesi %91, spesifitesi %5,7 , SOFA kriterlerinin sensitivitesi %97, spesifitesi %15 ve qSOFA kriterlerinin sensitivitesi %62, spesifitesi %50 olarak sonuçlanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda, mevcut veriler doğrultusunda tanı açısından en sensitif SIRS kriterleri bulunmuştur. Mortaliteyi öngörebilme açısından en sensitif SOFA kriterleri iken, en spesifik qSOFA kriterleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Comparison between SIRS criteria, SOFA and qSOFA scores of Sepsis Patients in Emergency Department Background: Sepsis is a syndrome of physiologic, pathologic, and biochemical abnormalities that is induced by infection. Because of the high incidence, high mortality, and high medical costs of sepsis, which affect a wide range of people, it is important to identify the condition as early as possible and standardize treatment strategies to preserve organ function, reduce mortality and decrease medical costs. The emergency department serves as a primary site of initial identification and treatment of most sepsis patients and plays a central role to improve sepsis outcomes. Therefore in our study, we aimed to asses SIRS criteria, SOFA and qSOFA scores of septic patients in emergency room; to determine and compare their correlation with diagnosis, blood culture and mortality. We also aimed to improve knowledge and practice of emergency physicians about sepsis and contribute to early diagnosis and treatment. Materials and Methods: This study has been done by prospectively investigating non-traumatized septic patients older than 18 years old in Emergency Department at Istanbul University Cerrahpaşa Faculty of Medicine between 08.11.2016 and 08.05.2017. Patients' demographic characteristics, vital signs, laboratory results, mortality and SIRS criteria, SOFA and qSOFA scores were evaluated. Results: %59 of the patients in our study were male and %41 of them were female. Mean age is 62.25±16.48 years. The most common comorbidity is malignity with %52. %39 of the patients was culture positive. Lower body temperature, lower GKS score and higher bilirubin levels found to be significantly correlated with mortality. SIRS criteria, SOFA and qSOFA scores have %93, %91 and %56 sensitivity for diagnosis respectively. All patients' mortality rate is %48. For mortality, SIRS criteria, SOFA and qSOFA scores have %91, %97, %62 sensitivity and %5.7, %15, %50 specificity respectively. Conclusion: In our study, we found that the most sensitive criterion for diagnosis is SIRS criteria. With respect to foreseeing mortality, the most sensitive found to be SOFA score while the most specific found to be qSOFA score.