Bipolar I bozukluk tanılı ötimik hastalarda emosyonel disregülasyonun afektif mizaç ile ilişkisi ve işlevsellik üzerine etkisi
The relation between emotional dysregulation and affective temperament and impact on functionality in euthymic patients diagnosed with bipolar I disorder
  1. Tez No: 499027
  2. Yazar: GÖZDE AKBABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Ötimi, Emosyonel Disregülasyon, Afektif Mizaç, İşlevsellik, Bipolar Disorder, Euthymia, Emotional Dysregulation, Affective Temperament, Functionality Contact: [email protected]
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç:Bipolar Bozukluk(BP)'ta ötimik dönemlerde yoğun işlevsellik kaybı olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızın amacı Bipolar I Bozukluk( BP-I) tanısı olan ötimik erişkin hastalardaki duygu düzenleme güçlüklerinin işlevsellik üzerine etkisinin olup olmadığının ve bunun afektif mizaç ile ilişkisinin belirlenmesidir. Yöntem: DSM-IV Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu(SCID-I) uygulanarak BP-I tanı kriterlerini karşılayan hastalar belirlendi. Ötimi durumunu saptamak için Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D) ve Young Mani Derecelendirme Ölçeği(YMDÖ) uygulandı. DSM-IV 'e göre Borderline Kişilik Bozukluğu(BKB) ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB) tanı kriterlerini karşılayan, anksiyetesi yüksek olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi ve 44 hasta çalışmaya alındı. Yaş, cinsiyet, eğitim durumu açısından eşleştirilmiş 44 kişilik kontrol grubu oluşturuldu. Sosyodemografik Veri Formu uygulandı. Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği(HAD-A), Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği(DDGÖ), Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği(KİDÖ) uygulandı, afektif mizacı değerlendirmek için için TEMPS-A uygulandı. Bulgular: Çalışmamızın bulgularından biri duygu düzenleme güçlükleri ile işlevsellik arasında ilişkinin saptanmış olmasıdır, çalışmamız bu yönüyle literatürü desteklemektedir. Çalışmamızın bulgularından bir diğeri BP I tanılı hastaların uyumsal duygu düzenleme stratejilerine ulaşmada güçlük yaşadığıdır ve literatürü destekler niteliktedir. Çalışmamızın diğer bulguları duygu düzenleme güçlükleri ile afektif mizaç; afektif mizaç ve işlevsellik arasında ilişki olduğudur. Buna göre bu iki yapı yüksek bir ilişki göstermekte ve birlikte BP görünümünü ve işlevselliğini değiştirmektedir. Sonuç: Eski işlevsellik düzeylerine geri dönemeyen hastalarda tedavi planlanırken psikososyal işlevsellik düzeylerinin de iyileştirilmesi hedeflenmeli; ötimik dönemdeki duygu düzenleme güçlükleri de uygun tedavi yöntemleri kullanılarak iyileştirilmeye çalışılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Bipolar Disorder (BP) has been shown to lose intensive functionality during euthymic periods. The aim of our study is to determine the emotional regulation difficulties in euthymic patients with BPD (BP-I) and its relation with affective temperament and functioning. Methods: Patients who met the BP-I diagnostic criteria were identified by DSM-IV Structured Clinical Interview Form (SCID-I). Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D) and Young Mania Rating Scale (YMRS) were used to determine the eutymic state.Patients who met Borderline Personality Disorder (BPD) and ADHD diagnostic criteria were excluded from the study and 44 patients were included .A control group of 44 persons,matched in terms of age,gender and educational status, was formed.Sociodemographic Data Form was applied. Hamilton Anxiety Rating Scale (HAD-A),Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS),Functioning Assessment Short Test (FAST) were administered and the TEMPS-A was applied. Findings: There is a relationship between emotional regulation difficulties and functioning and patients with BP I have difficulties in reaching adaptive emotional regulation strategies,supported by the literature.Beside that, there is a relationship between affective temperament and functionality;these two structures are highly correlated and together they change the functionality of the BP. Conclusion: While treatment is planned for patients with functional deficitss, it is aimed to improve psychosocial functioning levels;the emotional regulation difficulties should be improved by using appropriate treatment methods.