Yanık yoğun bakım ünitesinde 2015 ve 2016 yıllarındayatan erişkin hastaların mortalitelerine etki edenfaktörlerin retrospektif değerlendirilmesi
Bad in a intensive care unit 2015 and 2016influences mortalities of adult adult diseasesretrospective evaluation of factors
- Tez No: 499077
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER KUZUCUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: ABSI, mortalite, yoğun bakım, yanık, ABSI, mortality, intensive care, burn
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Yanık oluşumundan sonra yanık prognozuna etki eden faktörlerin iyi bilinmesi gereksiz çabaların bir kenara bırakılıp yanık hastasına uygun yaklaşım için en uygun kılavuz olacaktır. Bu çalışmada mortaliteye etki eden faktörlerin analiz edilmesi amaçlanmıştır. MATERYAL-METOD Çalışmamıza, SBÜ Kartal Dr.Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık ve Yara Tedavi Merkezi Yanık Yoğun Bakım Ünitesinde 1 Ocak 2015 – 31 Aralık 2016 tarihleri arasında, yanık nedeniyle yatarak takip edilen 18 ve 18 yaş üstü 202 hasta dahil edilmiştir. Hastaların YBÜ ye yatışlarını takiben yaş, cinsiyet, yanık yüzdesi, yanık tipi, yanık derinliği, inhalasyon hasarı, YBÜ yatış süresi, MV desteği ve süresi, SRRT uygulama sayısı, geçirdikleri ameliyat sayısı, mikrobiyal üreme varlığı, hasta kabulünde kan laktat düzeyi, APACHE II YBÜ skorlaması, ABSI yanık skorlaması parametreleri retrospektif olarak incelendi. BULGULAR hastaların yaşları (18-89) arasında idi ve yaş ortalaması 40,6 ± 17,1 olarak bulundu. Hastaların 168 (%83,2)'si erkek ve 34 (%16,8)'i kadındı. Hastaların yanık yüzdesi ortalaması %30,6 ± 23,6 olarak bulundu. Hastaların 55 (%27,7)'inde inhalasyon hasarı vardı. Hastaların yoğun bakım yatış süreleri (1-143) gün olarak bulundu. Hastaların YBÜ yatış süresi ortalaması 13,3 ± 18,9 gün olarak tespit edildi. MV destek süresi (0-105) gün olarak bulundu, MV ortalaması 5,1 ± 12,5 gündü. SRRT 14 (%6,9) hastaya uygulandı. Hastaların ameliyat sayısı (0-15) olarak bulundu. Ortalama ameliyat sayısı 1,5 ± 2,0 tespit edildi. 122 hastanın bir veya birkaç yerinde mikrobiyal üreme tespit edildi. Ortalama laktat düzeyi 2,4 mmol/L ± 2,0 olarak bulundu. ABSI ortalaması 7,2 ± 2,9 idi. Ortalama ameliyat sayısı ise 1,5 ± 2 olarak bulundu. APACHE II skoru (2-35) olarak tespit edildi. APACHE II skor ortalaması 12,6 ± 9,6 bulundu. ABSI indeksine bakıldığında skor (3-15) olarak tespit edildi. TARTIŞMA VE SONUÇ Çalışmamızda; yaş, yanık yüzdesi, inhalasyon hasarı, SRRT uygulaması, mikrobiyal üreme varlığı, laktat düzeyi yüksekliğinin yanık hastalarında prognoza olumsuz olarak etki eden yani mortaliteyi arttıran faktörler olduğunu tespit ettik. APACHE II ve ABSI puanları yüksek olan hastaların mortalitelerinin anlamlı ölçüde arttığını tespit ettik. Bununla birlikte cinsiyet, yanık tipi, MV süresi, YBÜ yatış süresi ve yapılan ameliyat sayısının mortaliteyi arttırmakta istatistiksel olarak anlamlı olmadığını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Knowing the factors that influence the prognosis of burns after burns will leave an edge in unnecessary endeavors and will be the best guide for the appropriate approach to burn patients. In this study, it is aimed to analyze the factors affecting mortality. MATERIAL AND METHOD 202 patients over 18 and 18 years of age who were admitted to hospital due to burns were included to our study from 1st January 2015 to 31 st December 2016 in Ministry of Health University Doctor Lütfi Kırdar Üniversity Training and Research Hospital Burn and Wound Treatment Center Burn Intensive Care Unit(ICU) . Following of admitting to ICU patients' age, sex, percentage of burns, burn type, burn depth, inhalation damage, hospitalization time in intensive care unit, mechanical ventilation(MV) support and time, continious renal replacement therapy(CRRT) repetation time, the number of operations, microbial growth, blood lactate level, APACHE II ICU scoring, ABSI burn scoring parameters were retrospectively analyzed. FINDINGS The age of the patients was between 18-89 and the mean age was 40.6 ± 17.1. 168 (83.2%) of the patients were male and 34 (16.8%) were female. The mean percentage of burns was 30.6 ± 23.6%. 55 (27.7%) patients had inhaled injury. Patients' intensive care hospital stay was founded 1-143 days. The mean duration of ICU admission was 13.3 ± 18.9 days. MV support duration was (0-105) days, MV mean was 5.1 ± 12.5 days. CRRT was applied to 14 (6.9%) of the patient. The number of operated patients was found as 0-15. The mean number of operations was 1.5 ± 2.0. Microbial growth was detected in one or more of the 122 patients. The mean lactate level was found to be 2.4 mmol / L ± 2.0. The average ABSI was 7.2 ± 2.9. The mean number of operations was 1.5 ± 2. The APACHE II score was found to be (2-35). APACHE II score average was found 12.6 ± 9.6. The score (3-15) was determined by looking at the ABSI index. DISCUSSION AND CONCLUSION In our study; age, burn rate, inhalation injury, CRRT application, microbial growth, lactate levels were found to be factors that adversely affected the prognosis in burn patients, that is, factors that increase mortality. We found that the mortality of patients with high APACHE II and ABSI scores was significantly increased. However, we found that gender, type of burn, duration of MV, duration of hospitalization and number of operations increased the mortality and were not statistically significant.