Yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastalardaki n-terminal pro-B tipi natriüretik peptid ve mikroalbüminüri düzeylerinin prognostik değeri
Prognostic value of N-terminal PRO-B type natriuretic peptide and microalbuminuria in intensive care unit patients
- Tez No: 499094
- Danışmanlar: PROF. HÜLYA BAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: N-terminal pro-B tipi natriüretik peptid, yoğun bakım, prognoz, mortalite, N-terminal pro-B-type natriuretic peptide, intensive care unit, critical care, prognosis, mortality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş ve Amaç: Natriüretik peptid hormonlar; kalp, beyin ve diğer organlarda sentezlenen nörohormonlardan oluşmaktadır. Kalp yetmezliğinin tanı, tedavi ve prognozunun belirlenmesinde natriüretik peptidlerin önemi giderek artmaktadır. B tip natriüretik peptid(BNP) duvar geriliminin artması sonucunda kalp ventriküllerinden salınır. BNP değerinin ölçülmesi kalp yetmezliğinin tanısında kullanışlı bir testtir. Natriüretik peptidler içinde BNP kalp yetmezliğinin en sensitif ve spesifik göstergesi olarak kabul edilmektedir. NT-proBNP düzeyleri sadece kardiyak hastalıklarda yükselmez, pek çok kritik hastalıkta da artabilir. 24 saatlik idrar örneğinde 30-300 mg arasında albümin bulunması mikroalbüminüri (MAÜ) olarak tanımlanmaktadır. MAÜ artmış kardiyovasküler riskin bağımsız ve güçlü bir göstergesidir. Bununla birlikte NT-proBNP ve MAÜ düzeylerinin yoğun bakıma kabul edilen hastalardaki prognostik değeri yeteri kadar araştırılmamıştır. Bu çalışma ile amacımız NT-proBNP ve MAÜ düzeylerinin yoğun bakım mortalitesi üzerindeki prognostik değerinin ortaya konulmasıdır. Gereç Ve Yöntem: Çalışmaya, ilk 24 saatte invaziv solunum desteği alan 18-91 yaş arası 80 hasta dahil edildi. İlk 24 saat, 7,14,21 ve 28. günlerde NT-proBNP ve MAÜ düzeyleri ölçüldü. Yoğun bakıma yatışlarının ilk 24 saatinde SOFA, APACHE II, RIFLE skorları hesaplandı. Başlıca sonuç olarak 28 günlük mortalite hızı kabul edildi. Prognostik değerin doğruluğunu ölçmek için NT-proBNP ve MAÜ ile mortalite arasında ROC analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 67,4±19,9 idi. Yoğun bakıma kabulde ölçülen ortalama NT-proBNP 9921,02±11139,17 pg/ml, ortalama MAÜ 249,92±547,58 olarak hesaplandı. 28 günlük mortalite hızı %42,2 idi. NT-proBNP ve MAÜ düzeyleri arasında korelasyon saptanmadı. 28. günde hayatta kalan hastalarda ilk başvuruda ölçülen NT-proBNP değeri kaybedilen hastalara göre anlamlı olarak daha düşüktü ( 4713±8900 pg/ml - 15676±10599 pg/ml p= 0,00) . 28. günde ölen ve hayatta kalan hastalar arasında ortalama MAÜ değerleri açısından anlamlı bir fark yoktu (p=0,11). Mortalitenin tahmininde NT-proBNP için eğri altında kalan alan (AUC) 0,89 (95% güven aralığı, 0,81-0,97) idi. Sonuç: NT-proBNP düzeyleri kaybedilen hastalarda hayatta kalanlara göre daha fazla yüksek bulunmaktadır. MAÜ düzeyleri ise hayatta kalan ve kaybedilen hastalar arasında benzerdir. Yoğun bakımdaki kritik hastalarda NT-proBNP'nin mortalitenin tahmininde prognostik değeri vardır. Ancak MAÜ düzeyinin mortalite açısından prognostik değeri yoktur.
Özet (Çeviri)
Background and Goal of Study: Natriuretic peptide hormones are synthesized in the heart, brain and other organs. The importance of natriuretic peptides is increasing in determining the diagnostic treatment and prognosis of heart failure. Type B natriuretic peptide (BNP) is released from the heart ventricles as a result of increased wall tension. Among natriuretic peptides, BNP is considered to be the most sensitive and specific indicator of heart failure. NT-proBNP levels are elevated not only in patients with cardiac disease but also in critically ill patients. Microalbuminuria (MAU) is defined as the presence of 30-300 mg albumin in a 24-hour urine sample.Microalbuminuria is a strong and independent indicator of increased cardiovascular risk.However, NT-proBNP and MAU as a prognostic factor in patients admitted to the intensive care unit (ICU) is not yet fully established. We aimed to determine whether NT-proBNP and MAU is predictive of ICU mortality. Materials and Methods: Eighty patients between 19-91 years of age who need invasive respiratory support during the first 24 hours were included in the study.NT-proBNP and MAU levels were measuredat firs 24 hours and 7,14,21 and 28. days. SOFA, APACHE II, RIFLE scores were evaluated during the first 24 hours of upon ICU admission.The main outcome was 28-day mortality. For assessing the accuracy of NT-proBNP and MAU, the ROC curve analysis was used. Results : The mean age was 67,4±19,9 years. Mean NT-proBNP was 9921,02±11139,17 pg/ml and mean MAU was 249,92±547,58 at first 24 hours of upon ICU admission. The 28 day mortality rate was %42,5. There was no corelation betwen NT-proBNP and MAU. NT-proBNP values in patients surviving on day 28 were significantly lower than nonsurvivors ( 4713±8900 pg/ml vs 15676±10599 pg/ml p=0,00). There was no difference in MAU values between patients who survive and nonsurvive on day 28 ( p=0,11). In prediction of hospital mortality, the area under the curve (AUC) for NT-proBNP was 0,89( 95% CI, 0,81-0,97) on 28 day. Discussion: The NT-proBNP level was more elevated in nonsurvivors than survivers. MAU levels were similar to surviving and nonsurvivors. Among critically ill intensive care unit patients, NT-proBNP has a prognostik value in predicting mortality. However, MAU has not prognostic value in predicting mortality.