Video yardımlı torakoskopik cerrahide ağrı yönetimi için paravertebral blok uygulamasının etkinliğinin araştırılması
Efficacy of paravertebral block in video-assisted thoracic surgery
  1. Tez No: 499137
  2. Yazar: MURAT EREN KÖŞÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LALE YÜCEYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Video Yardımlı Torakoskopik Cerrahi – VATS, Paravertebral Blok – PVB, Analjezi, Video Assisted Thoracoscopic Surgery – VATS – Paravertebral Block – PVB – Analgesia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS), torasik cerrahi prosedürler içinde giderek endikasyon yelpazesi genişleyen ve daha az invazif olması ve daha az ağrıya yol açması nedeniyle kullanımı yaygınlaşan bir tekniktir. Paravertebral blok (PVB), torasik epidural analjezi ve konvansiyonel analjezi yöntemlerine göre daha güvenilir olması ve etkin analjezi sağlaması nedeniyle günümüzde giderek popülerlik kazanmaktadır. VATS'ta ağrı yönetimi için paravertebral blok etkinliğini araştırmayı planladığımız tez projemizde, bu yöntemin peroperatif ve postoperatif analjezi ve hemodinamik yanıtlar üzerindeki etkisini araştırdık. Yöntem ve Gereç: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi ameliyathanesinde 01.03.2016-01.03.2017 tarihleri arasında VATS uygulanan 40 hasta çalışmamıza dahil edildi ve ameliyat öncesi PVB uygulanan (PVB grubu, n=20) ve uygulanmayan (Kontrol grubu, n=20) olmak üzere iki gruba randomize edildi. Hastaların peroperatif fentanil kullanımı, cerrahi süreleri, postoperatif derlenme süreleri, statik (istirahat) ve dinamik (öksürük, derin nefes) ağrı skorları, hasta kontrollü analjezi (HKA) yolu ile talep edilen ve verilen tramadol miktarları, ek analjezik ihtiyaçları, yan etkiler ve belirlenen dönemlerde kalp atım hızları (KAH), ortalama arter basınçları (OAB), periferik oksijen satürasyonları (SpO2), dakika solunum sayıları (DSS) kaydedildi. Bulgular: Peroperatif fentanil ihtiyaçları, derlenme süreleri, postoperatif statik ve dinamik ağrı skorları, talep edilen ve verilen HKA-tramadol miktarları, ek analjezik ihtiyacı ve oluşan yan etkiler kontrol grubuna göre, PVB grubunda istatistiksel olarak daha düşük bulundu. Her iki grup arasında KAH, OAB, DSS ve SpO2 değerleri arasında gözlemlenen farklar klinik olarak anlamlı değildi. Sonuç: VATS tekniği ile yapılan torasik cerrahilerde pre-emptif paravertebral blok uygulamasının intraoperatif fentanil gereksinimini azalttığı, derlenme süresini kısalttığı, postoperatif etkin bir analjezi sağladığı, ek analjezik ihtiyacını ve yan etki sıklığını azalttığı bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda, PVB'nin, VATS ameliyatları sonrası ağrı yönetiminde uygun bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Among thoracic surgical procedures, video-assisted thoracoscopic surgery (VATS) is gradually gaining a wider spectrum of indications and is being used more extensively as it is less invasive and causes less pain. Paravertebral block is becoming more popular contemporarily as it is a safer modality of analgesia than thoracic epidural analgesia and conventional analgesia methods and provides efficient analgesia. In our research we aimed to investigate efficacy of paravertebral block on perioperative and postoperative analgesia and its effects on hemodynamic responses in the management of pain after VATS. Material and Methods: The research was conducted on 40 patients who were scheduled for VATS in İstanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty Department of Thoracic Surgery between the dates of 01.03.2016 to 01.03.2017. The patients were randomised into two groups preoperatively as PVB group (n=20) and control group (n=20). Data including perioperative amount of fentanyl use, duration of surgery, duration of recovery, static (at rest) and dynamic (deep breath – coughing) pain scores; consumption of tramadol, demands and administrations during patient-controlled analgesia (PCA), supplementary analgesic requirements, side effects and heart rate (HR), mean arterial pressure (MAP), peripheral oxygen saturation(SpO2), respiratory rate (RR) measurements in previously determined periods were recorded. Results: Perioperative fentanyl requirements, duration of recovery, postoperative static and dynamic pain scores, amount of PCA-tramadol demand and administration, supplementary analgesic requirements and side effects were statistically low in PVB group. There was no clinically significant difference between two groups regarding MAP, HR, SpO2 and RR values. Conclusions: In thoracic surgeries conducted by VATS technique, pre-emptive application of PVB reduces intraoperative use of fentanyl, recovery period, postoperative supplementary analgesic requirements and side effects, and provides efficient analgesia. In accordance with these results, we concluded that PVB is a favorable and convenient analgesia technique in pain management after VATS procedures.