Göğüs hastalıkları polikliniğine başvuran hastalarda erişkin aşılamanın değerlendirilmesi
Evaluation of adult immunization in patients who apply to pulmonary outpatient clinic
  1. Tez No: 499136
  2. Yazar: ŞULE GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH SERDAR ERTURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin bağışıklama, Kronik akciğer hastalıkları, Aşı, Adult immunization, Chronic lung diseases, Vaccine
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için aşılama büyük önem taşımaktadır. Erişkin dönemde yapılması önerilen aşılar ile hastalıklar ve buna bağlı komorbiditeler önlenebilmektedir. Bu çalışmada polikliniğe başvuran hastalarda erişkin aşılama sıklığı ve hastaların aşılara karşı tutumlarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Kasım-Aralık 2017 tarihinde İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları polikliniğine başvuran ardışık 1000 kişi alınmıştır. Hastalara sosyodemografik verileri, aşılama bilgileri ve aşılar hakkında tutumlarını içeren anketler uygulanmıştır. Bulgular: Katılan hastalardan 574 tanesi anketi tamamen doldurarak çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 49,5 ±16,1 yıl ve 289 tanesi (%51,9) kadın olarak saptandı. Hastalar risk faktörü taşımasına göre ikiye bölündü. Risk faktörleri içerisinde kronik akciğer hastalığı alt grup olarak ayrıldı. Son 1 yılda influenza aşısı yapılma sıklığı tüm hasta grubunda %21,4 ve kronik akciğer hastalığına sahip bireylerde ise %26,5 olarak gözlendi. Pnömokok aşısı sıklığı ise risk faktörü taşıyan hasta grubunda %16,1 ve kronik akciğer hastalığına sahip bireylerde %20 olarak saptandı. Kronik akciğer hastalığına sahip herhangi bir aşıyı olmuş bireylerde aşıyı nereden öğrendiği sorulduğunda %85,3 doktorundan öğrendiğini saptandı. Risk faktörü taşıyan hastaların %36,3'ü ve kronik akciğer hastalığı olan hastaların %39,2'si influenza aşısı olmama nedeni olarak doktor önerisi bulunmamasını bildirmişlerdir. Sonuç: Erişkin dönem aşılamasının poliklinik hastalarında yeterli düzeyde yapılmadığı görülmüştür. Aşı yapılmamış bireylerde doktor önerisinin olmamasının önemli bir etmen olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective:Vaccination is a great importance for the prevention of infectious diseases. İnfection diseases and related comorbidities can be prevented with the recommended vaccines in the adult period. In this study, we aimed to evaluate the frequency of adult vaccination and the attitudes about the vaccine in patients who applied to outpatient clinic. Material and Methods:The study included 1000 consecutive patients who applied to the outpatient clinic of Chest Department in Cerrahpaşa Medical Faculty of Istanbul University on between November-December 2017. Questionnaires including sociodemographic data, vaccination information and attitudes about vaccinations were applied. Result:574 of the participating patients were included in the study by filling out the questionnaire completely. The mean age of the patients was 49.5 ± 16.1 years and 289 (51.9%) were female. The patients were divided two grups according to who have a risk factor. Among the risk factors, chronic lung disease was divided into subgroups. The frequency of influenza vaccination in the last 1 year was 21.4% in all participant patient group and 26.5% in the patients with chronic lung disease. The frequency of pneumococcal vaccination was 16.1% in the patient group with risk factors and 20% in patient with chronic lung disease.When asked about where the vaccine was found in any of the vaccinated individuals with chronic lung disease, 85.3% of the cases were found to be from a doctor.The absence of a physician recommendation was found to be 36.3% in patients with risk factors and 39.2% in patients with chronic lung disease as the reason for not having influenza vaccination. Conclusion:Adult immunization has not been performed adequately in outpatient clinic.It has been determined that the absence of the doctor's recommendation is an important factor in the unvaccinated individuals.