Hipertansiyon hastalarının hastalık yönetim özellikleri ve hastalığı kabul düzeyi
Disease Management Characteristics and Level of Disease Acceptance of Adult Individuals Who Received Hypertension Diagnosis
- Tez No: 499212
- Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hastalığı kabul, Hastalık yönetimi, Hipertansiyon, Disease Acceptance, Disease Management, Hypertension
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Hipertansiyon hastalarının hastalığı kabul düzeyleri ve hastalık yönetim özelliklerini incelemeye yönelik yapılan çalışma tanımlayıcı türdedir. Konya İli kent merkezinde bir aile sağlığı merkezine başvuran 18-65 yaş arası 220 hipertansiyon hastası araştırmanın çalışma grubunu oluşturmuştur. Veriler bir anket formu ve“Hastalığı Kabul Ölçeği”ile toplanmıştır. İstatistiklerde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, bağımsız gruplarda t testi ve varyans analizi kullanılmıştır. Okuryazar olanların, başka bir kronik hastalığı bulunanların, hipertansiyon kontrolü için öncelikle hastaneyi tercih edenlerin, ilaçlarını içmeyi unutanların, ilaçlarını şikayetleri gerilediğinde kendi kendine bırakanların, tansiyonu için nasıl beslenmesi gerektiğini bilmeyenlerin, diyetine uymayanların, ev dışında olduğunda diyetine uymakta zorlananların, düzenli olarak fiziksel egzersiz yapmayanların, fiziksel egzersizin yararlarını bilmeyenlerin, kilosunu takip etmeyenlerin ve kilosunu kontrol altında tutmayanların hastalığı kabul ortalaması düşük bulunmuştur. Sonuç olarak; birinci basamak sağlık hizmetleri kronik hastalık izlemini güçlendirmeli, özellikle ve öncelikle eğitim durumu düşük ve hipertansiyona ek bir kronik hastalığı bulunan bireyler izlenmeli, hastaların kabul düzeyi artırılmalı ve hastalık yönetim özellikleri konusunda hastalar bilgilendirilip teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The study on hypertension patients' illness acceptance level and disease management characteristics is in descriptive type. 220 hypertension patients aged between 18 and 65 who applied to a family health center in the city center of Konya constituted the study group of the research. The data were collected by a questionnaire and the“Disease Acceptance Scale”. Number, percentage, mean, standard deviation, independent t test and variance analysis were used in the statistics. Those who are literate, those who have another chronic disease, those who prefer to have a hospital for hypertension control, those who forget to take their medicines, those who stop taking their medicines themselves when their complaints regress, those who do not know how to feed for their blood pressure, those who do not follow their diet, those who are having difficulty to follow their diets when they are out, those who do not do regular physical exercise, those who do not know the benefits of physical exercise, those who do not follow their weights, and those who do not keep their weights under control were found to have a low average acceptance rate. Consequentially, the primary health care services should strengthen the follow-up of chronic illnesses monitoring, especially and initially the individuals who are of low educational status and an additional chronic disease to hypertension should be monitored, the acceptance level of patients should be increased and the patients should be encouraged by giving information about disease management characteristics.