Orta-şiddetli pediatrik psoriasis hastalarında demografik, klinik özellikler ve tedavi yönetimi
Demographic, clinical features and treatment management of moderate to severe pediatric psoriasis patients
  1. Tez No: 516157
  2. Yazar: MELEK PINAR KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ZEYNEP TOPKARCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik, psoriasis, sistemik tedavi, komorbidite, Pediatric, psoriasis, systemic treatment, comorbidity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Psoriasis cilt, tırnak ve eklem tutulumuyla seyreden, kronik, inflamatuar ve komorbiditeleri olan bir hastalıktır. Hastalık her yaş grubunda görülebileceği gibi, hastaların yaklaşık üçte birinde çocuk yaşta başlar. Çocukluk çağı psoriasis tedavisine ait kılavuzlar, randomize kontrollü çalışmalar yeterli olmadığı için orta, şiddetli pediatrik psoriasis hastalarına sistemik tedavi vermek klinisyenler için kaçınılan ve korkutucu bir durum olmuştur. Psoriasisi olan çocuk hastalarda obezite, diabetes mellitus, hipertansiyon, juvenil artrit, Crohn hastalığı ve psikiyatrik hastalıkların prevelansı daha yüksek görülmektedir. Biz, bu çalışmada sistemik tedavi gereksinimi olan orta, şiddetli pediatrik psoriasis hastalarının demografik, klinik özellikleri ve tedavi yönetimini retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ocak 2012-Mart 2018 tarihleri arasında,“Pediatrik Dermatoloji”ve“Psoriasis”dal polikliniklerimizde takipli, psoriasis tanısı almış, sistemik tedavi kullanan, 0-18 yaş arasındaki 84 hasta çalışmaya alındı. Rutin hasta takip formlarından demografik, klinik özellikleri, hastane sisteminden laboratuar değerleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 84 pediatrik psoriasis hastasının 48'i (%57)kız, 36'sı (%43) erkekti. Kız/erkek oranı 1,33 idi. Hastaların yaş ortalaması 10,52±3,37, hastalık başlangıç yaşı 7,09±3,85olarak bulundu. Ailede psoriasis öyküsü 34 (%40,5) hastada, anne-baba akrabalığı 21 (%25) hastada vardı. En sık hastalık başlangıç yeri ekstremite (%42,9) olup, bunu gövde (%38,1), saçlı deri (%35) izliyordu. Hastalık tipine bakıldığında hastaların %67,9'u plak tip psoriasis, %46,4'ü guttat psoriasis, %6'sı invers, %6'sı palmoplantar, %6'sı yaygın püstüler psoriasis olduğu görüldü. Hastaların %60,7'sinde tırnak tutulumu vardı; en sık görülen tırnak bulgusu çukurcuk olup bunu longitudinal sırtlanma ve lökonişi takip ediyordu. Psoriatik artrit 3 (%3,6) hastada görüldü. Hastaların %19,1'inde psikiyatrik bir bozukluk, %9,5'inde hormonal bir hastalık psoriasise eşlik ediyordu. Psoriasis tetikleyen durumlar %42,9 stres, %29,8 enfeksiyon, %7,1 travma olarak görüldü. %26,2 hasta asitretin, %25 hasta metotreksat, %3,6 hasta siklosporin, %4,8 hasta re-dbUVB, %2,4 hasta dbUVB, %2,4 hasta etanersept, %1,2 hasta metotreksat ve adalimumab kombinasyon tedavisi alıyordu. Trigliserit %30,9, total kolesterol %7,4, LDL %2,5 hastada yüksek; HDL %25,3 hastada düşük saptandı. Açlık kan şekeri ise hastaların hepsinde normal sınırlardaydı. Hastaların %65,2'sinde D vitamini, %28'inde ferritin, %31,9'unda demir, %13,3'ünde B12 vitamini, %4,1'inde folat düşüklüğü vardı. Ürik asit seviyesi %5,1 hastada normal değerinden yüksek görüldü. Sonuç: Psoriasis çocukluk çağında şiddetli seyredebilmekte, hastaların ve ailelerinin yaşam kalitesini etkileyebilmektedir. Orta ve şiddetli pediatrik psoriasis hastalarına gerektiğinde sistemik tedavilerin verilmesi, hastalığın tedavisinin yanında psoriasise bağlı komorbiditeleri ve psikolojik etkilenmeyi de önlemek açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Psoriasis is a chronic, inflammatory, recurrent disease that involves skin, nails, and joints. As the disease can be seen in all ages, psoriasis starts approximately one third of the patients in childhood ages. The systemic treatment for pediatric psoriasis patients has been avoided by the clinicians, because randomized controlled trials and guidelines are not sufficient for childhood psoriasis. Children suffering from psoriasis have a higher prevalence of obesity, diabetes mellitus, hypertension, juvenile arthritis, Crohn's disease and psychiatric diseases. In this study, we aimed to evaluate demographic and clinical features, and management of the treatment for moderate to severe pediatric psoriasis retrospectively. Materials and Methods: Eighty-four pediatric psoriasis patients, who were admitted to our pediatric dermatology and psoriasis clinics between January 2012 and March 2018 were included in the study. Demographic, clinic features and laboratory values were recorded from patient's follow-up documents. Results: Forty-eight (57%) female and 34 (43%) male of 84 pediatric psoriasis patients were included in the study. The ratio of girls/boys was 1.33. The mean age of the patients was 10,52 ± 3,37, and the age of the disease onset was 7,09 ± 3,85. Family history was found in 34 (40.5%) patients and 21 (25%) patients had parental consanguinity. The most frequent initial site of the disease was extremity (42.9%) followed by trunk (38.1%) and scalp (35%). In terms of disease type, 67.9% of patients had plaque type psoriasis, followed by guttate (46.4%) psoriasis, inverse (6%) psoriasis, palmoplantar psoriasis (6%) and generalized pustularpsoriasis (6%). Nail involvement was seen in 60.7% of the patients; the most common nail finding was pitting, followed by longitudinal ridging and leukonychia. Psoriatic arthritis was seen in 3 (3,6) patients. 19,1% of the patients had a psychiatric disorder and 9,5% patients were accompanied with a hormonal disease. The disease triggering factors were stress (42.9%), infections (29.8%) and trauma (7.1%). Among the study, acitretin, methotrexate, cyclosporine, re-dbUVB, dbUVB, etanercept and methotrexate/adalimumab combination therapy were usedin 26.2%,25%, 3.6%, 4.8%, 2.4%, 2.4%, 1.2%, respectively. According to the laboratory values, triglyceride, total cholesterol, LDL were found higher than normal in 30.9%, 7,4%, 2,5% of patients, respectively. HDL was low in 25.3% of the patients. Fasting blood sugar was within normal limits in all the patients. Vitamin D, ferritin, iron, vitamin B12, folate insufficiency were seen in 65,2%, 28%, 31.9%,13.3%, 4,1% of patients, respectively. Uric acid level was higher than normal value in 5.1% of patients. Conclusion: Psoriasis can be severe during childhood and affect the quality of the life of patients and their families. The administration of systemic therapies in moderate and severe pediatric psoriasis patients is important to prevent psoriasis-related comorbidities and psychological effects as well as to treat the disease.