Investigation of flexural behavior of fibers reinforced geopolymer concrete hallow beams
Geopolimer beton içi boş kirişlerin eğilme davranışlarına lifler etkisinin incelenmesi
- Tez No: 499456
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZAKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, cam elyaf, geopolimer beton, hibrit lifler, çelik elyaf, Fly ash, Glass fiber, Geopolymer concrete, Hybrid fibers, Steel fiber
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, çelik ve cam elyafların geopolimer betonun mekanik ve yapısal özelliklerine olan etkisine odaklanmıştır. Ayrıca, aynı özelliklerde çelik ve cam elyafın hibrit etkisi de incelenmiştir. Test numuneleri, alkali sıvılar olan % 50 uçucu kül ve % 50 öğütülmüş yüksek fırın cürufu içeren jeo-polimer beton kompozitlerinden üretilmiştir. Karışımlar 14M molarite için tasarlanmış ve sodyum silikatın oranı 2.5 sodyum hidroksittir ve jeopolimer beton üretmek için kullanılmıştır. Bu karışımlarda, her iki lif türünden yarıları oranında karıştırılarak hibrit lif elde etmek için tüm hacimdeki betona % 1 çelik ve % 0.5 cam elyaf olarak eklenmiştir. Testler, 7, 28 ve 56 günlerde işlenebilirlik, basınç dayanımı (fc') ve gerilme mukavemeti (fsp) için yapılmıştır. Yapısal parametreler için 12 kiriş (4 dolu, 4 dairesel boşluklu ve 4 kare boşluklu) üretilmi, eğrilme mukavemeti, süneklik ve kırılma modellerinin araştırılması ve karşılaştırılması için 3 noktalı monotonik test altında test edilmiştir. Sonuçlar, çelik, cam ve hibrit liflerin kullanımından dolayı jeopolimer betonun basınç ve çekme dayanımının arttığını göstermektedir. Ayrıca bu lifler, ilk çatlağa ve nihai yüke, süneklik artışına, çatlak desenleri üzerinde en iyi kontrole, dolu ve boşluklu kirişlerin davranışında iyileşmelere yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is focused influence of steel and glass fibers on mechanical and structural properties for geopolymer concrete. Furthermore, the effect of hybrid fiber of steel and glass fibers on same these properties was studied also. Where test specimens were manufactured from the geopolymer concrete composites contain of alkaline liquids, 50% fly ash and 50% ground granulated blast furnace slag. The mixtures were designed for 14M molarity and the proportion of sodium silicate equivalent 2.5 than sodium hydroxide and used for producing geopolymer concrete. With this mixture, fibers were added (1%) steel, (0.5%) glass to the full volume of concrete and obtained hybrid fiber by mixing half of amount from both types. The material tests were done for workability, compressive strength (fc') and tensile strength (fsp) for 7, 28 and 56 days. For structural parameters were casted 12 beams (4 solid, 4 circular-hollow and 4 square-hollow) and tested under 3-points monotonic test, for investigation and comparison in terms of Flexural strength, ductility and failure patterns. The experimental test results indicated that there were improved compressive and tensile strength of geopolymer concrete due to use the steel, glass and hybrid fibers. Also these fibers led to improvements in resistance the first crack and ultimate load, ductility increasing, best control on crack patterns and an appropriate converge in the behavior of solid and hollow beams.