Size effect on punching shear behavior of slab-column assembly made from engineering cementitious composite materials (ECC)
Boyut etkisi çimento esaslı kompozitlerden yapılan kolon düz döşeme birleşimlerinin zımbalama kayma davranışı
  1. Tez No: 499457
  2. Yazar: ALI KADHIM HASSAN AL HUSSAINAWE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZAKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Column slab connection, PVA and PP fibers reinforced concrete, conventional steel reinforcement, punching shear, size effect
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Engineering cementitious composite material (ECC) with adding two kind of synthetic fibers (polyvinyl alcohol 6-12mm and polypropylene12mm) are used to search the effect on the punching shear behavior of flat plate column connection. Totally twelve slabs are poured and tested, nine of ECC slabs are dividing for three groups each group have three panels depending on the kind of fiber (PVA 6, PVA 12 and PP12mm) and then compared these ECC panels with three control slabs of normal concrete. The thickness of the slabs in each group is varying (50, 60, and 80 mm). In order to investigate the effect of the size of the panels on the punching shear of flat slabs, with fixing for the rest dimensions (500 × 500 mm). All slabs are reinforced with same reinforcement ratio 0.12. The results of test showed that the slabs made from ECC with fibers give less deformation from the normal concrete. This is due to the ability of the ECC to capture crack growth and crack is widening. The addition of fiber leads to a reduction in deformities at all loading stages and especially after initial first crack, also enhancement the final load carried by the flat slab. Fibers not only defer the deformations of the diagonally cracks within the panels, but also shifting the punching shear failure to gradually and ductile shear failure crack patterns. Also the test shown decreasing in shear stress with increasing the slab thickness. But the nominal shear strength is increased with the slab thickness increasing. The ECC PVA 6 show greatest enhancement for nominal shear strength ranging between 25-43% more than the normal concrete.
Özet (Çeviri)
Bu çalışmada iki farklı tip (polivinil alkol 6-12 mm ve polipropilen 12 mm) sentetik elyaf eklenerek üretilen çimento bazlı kompozit malzemeden (ECC) oluşan düz plaka kolon bağlantısının zımbalama kesme davranışı araştırılmıştır. Toplam on iki adet döşeme üretilerek test edilmiştir. Deneyler dört gruptan oluşmaktadır. Bunlar PVA 6, PVA 12 ve PP 12 sentetik elyaf kullanılarak üretilen üç grup ile karşılaştırma amacıyla üretilen normal betondan olan dördüncü gruptur. Her bir gruptaki levhaların kalınlığı 50, 60 ve 80 mm olarak değişirken diğer boyutlar sabit (500 × 500 mm) tutulmuştur. Tüm plakalarda aynı donatı oranı 0.12 kullanılmıştır. Test sonuçları, ECC'den yapılan döşemelerin normal betona göre daha az deformasyon verdiğini göstermiştir. Bu, ECC'nin çatlak büyümesini önleme ve genişlemesini engelleme özelliğinden kaynaklanmaktadır. Elyafın eklenmesi tüm yükleme aşamalarında ve özellikle ilk çatlaktan sonra deformasyonlarda bir azalmaya yol açmaktadır. Ayrıca düz döşeme ile taşınan nihai yükün artması, elyafların, yalnızca diyagonal çatlakların ve deformasyon oluşumunu ertelemekle kalmayarak, aynı zamanda zımbalama etkisinin kırılgan davranıştan sünek davranışa doğru değişmesinden olmaktadır. Ayrıca, döşeme kalınlığı arttıkça kesme gerilmesinde azalma görülmüştür. Ancak döşeme kalınlığı arttıkça nominal kesme kuvveti artmaktadır. PVA 6 sentetik elyaf, normal beton göre % 25-43 daha fazla nominal kayma mukavemeti artışı ile diğer elyaf çeşitlerine göre en büyük artışı göstermektedir. Anaktar Kelimeler: Kolon kiriş birleşimi, PVA ve PP elyaf takviyeli beton, , zımbalama kesme.