Türkiye'de yetiştirilen bazı koyun ırklarında insülin benzeri büyüme faktörü-1 (IGF-1) gen bölgesinde genetik varyasyonun belirlenmesi
The identification of genetic variation in insulin like growth factors-1 gene region in some Turkish sheep breeds
- Tez No: 499499
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Koyun, insülin benzeri büyüme faktörü (IGF), Büyüme hormonu, PCR-RFLP, Growth hormone, Insulin-like growth factor (IGF), Sheep, Farm animals
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Büyüme hormonunun (BH) büyümeyi hızlandırma işleminde İnsülin Benzeri Büyüme Faktörü-I (IGF-1) büyük yer almaktadır. Doğumdan sonradaki dönemde dolaşımda yeterli seviyelerde bulunur ve insüline benzer oranlarda glukoz düzenleyici özellik gösterir. IGF-I BH'nun kontrolü altında karaciğerde üretilip, kana salınır ve karaciğerin konsantrasyonunda önemli bir role sahiptir. Bu çalışmada Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden elde edilen sekiz ırktan koyunun (Akkaraman, Kıvırcık, İvesi, Sakız, Dağlıç, Morkaraman, Malya ve Karayaka) IGF-1 gen bölgeleri polimeraz zincir reaksiyonu^(PCR) ile çoğaltılmıştır. HaeII enzimi ile kesim yapılarak allel ve genotip frekansları belirlenmiştir. Enzim kesimi sonucunda iki allel ve üç genotip elde edilmiştir. Genotipler AA, AB, BB, dir. Frekansları ise sırasıyla 0.59, 0.22 ve 0.19 şeklindedir. Allel frekansları A alleli % 70' B alleli ise % 30' dur. Bu tez çalışması Türkiye'deki koyun ırklarında IGF-I gen bölgesindeki varyasyonun belirlenmesi açısından öncü bir çalışma olma niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Insulin like growth factors (IGFs) are known as peptides with important metabolic effects required for cellular growth and metabolism. IGF-1 is synthesized in liver tissue under control of growth hormone (GH) and released to blood. In the process of GH to accelerate growth, IGF-I occupies a large place. IGF-I clearly showed its important effects on the growth with animal studies. In this study, the IGF-I genes of sheep were amplified by polymerase chain reaction in sheep breeds (White Karaman, Kivircik, Awassi, Sakiz, Daglıc, Morkaraman, Malya and Karayaka (15 to 20 sheep per breed)) reared in Turkey. Informative restriction fragment length polymorphisms (RFLPs) were obtained with HaeII enzyme. The digestion of IGF-I gene with HaeII produced two alleles and three genotypes. Genotype frequencies were 59%, 19%and 22% for AA, BB and AB genotypes, respectively. Alleles frequencies were 0.70 for A allele and 0.30 for B allele. This study indicates the genetic profiles of the IGF-1 gene in native Turkish sheep breeds.