Modelling the supplier uncertainity with phase-type distributions in inventory problems
Envanter problemlerinde sunucunun belirsizliğinin evre-türü dağılımlarla modellenmesi
- Tez No: 50006
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜLKÜ GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Inventory Models, Phase- Type Distribution, Semi-Markov Processes, Supplier Availability IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET ENVANTER PROBLEMLERİNDE SUNUCUNUN BELİRSİZLİ?İNİN EVRE-TÜRÜ DA?LIMLARLA MODELLENMESİ Ahmet Barış Balcıoğhı Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Ülkü Gürler Eylül, 1996 Bu çalışmada çeşitli nedenlerden ötürü arzm rassal dalgalanmalar gösterdiği bir envanter modeli anlatılmaktadır. Sunucunun hizmet verdiği (AÇIK) ve veremediği (KAPALI) süreler bir yarı-Markov süreç olarak modellenmiştir. AÇIK durumlarda (ç, r) politikası uygulanmaktadır. KAPALI durumda ise sunucu tekrar çalışabilir duruma gelince, envanter pozisyonunun q + r'ye çıkması için yetecek miktarda ısmarlama yapılır. Yeniden tekrarlanabilir çevrimler, envanter pozisyonu gözlemlenerek belirlenir ve yenileme ödül kuramı kullanılarak birim zaman ortalama maliyet işlevi türetilir. Çalışmamızda, AÇIK dönemler için K- aşamalı Evre- Türü, KAPALI dönemler içinse genel bir dağılım varsayılmaktadır. Bu çalışmada, problem K-aşamalı Evre- Türü dağılım için kuramsal olarak çözülmüş, ayrıca 2-aşamalı Evre- Türü dağılımlar kullanılarak sayısal çözümlemelere gidilmiştir. Büyük q değerleri için amaç işlevinin yapısı da incelenmiştir. Anahtar sözcükler. Envanter Modelleri, Evre- Türü dağılımlar, Yarı-Markov Süreçleri, Arzm Karşılanabilirliği.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING THE SUPPLIER UNCERTAINTY WITH PHASE-TYPE DISTRIBUTIONS IN INVENTORY PROBLEMS Ahmet Barış Balcıoğlu M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Ülkü Gürler September, 1996 This study considers a stochastic inventory model where the supply availability is subject to random fluctuations. The periods in which the supplier is available (ON) or unavailable (OFF) are modeled as a semi-Markov process. During ON periods the (q,r) policy is applied. During OFF periods, the amount enough to bring the inventory position to q + r is ordered as soon as the supplier becomes available again. The regenerative cycles are identified by observing the inventory position and using the renewal reward theorem the average cost per time objective function is derived. In our study, a K-stage Phase- Type distribution for ON periods and a general distribution for OFF periods are assumed. In our study, the problem is theoretically solved for Po stage Phase- Type distributions; additionally numerical computations are made for 2-stage Phase- Type distributions. For large q values the structure of the objective function is investigated.