Kütahya-Tunçbilek-Ömerler Kömür Ocağında çalışan işçilerde bazı tümör marker düzeylerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 50032
  2. Yazar: FATMA GÜNDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YÖNTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tümör markerleri, işçiler, kömür madeni. IV, Tumor markers, workmen, coal-mine
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma, Kütahya, Tunçbilek- Ömerler yeraltı kömür ocağında çalışan 36-45 yaşları arasında (Jc =36.27) 29 erkek işçi ile Kütahya'da sigara ve alkol kullanmayan 23-53 yaşları arasında (3c =36. 52) sağlıklı erkek büro memurları üzerinde gerçekleştirilmiştir. İkinci grup kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. CEA ve AFP düzeylerinin tayini RIA metoduyla, diğer tayinler (ALP, ACP, total protein ve albümin) ise spektro fotometrik metodlarla yapılmıştır. Tüm tayinler hem işçi hem de memurların serum numunelerinde gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak; ACP, AFP, ALP ve CEA (tümör markerleri) düzeyleri işçilerde memurlarınkinden önemli derecede yüksek bulunmuştur (sırasıyla p>0.2, p>0.1, p0.1) bulunmuştur. Bu sonuçlardan kömür ocağındaki kömür tozları, kimyasal maddeler ve ortamın işçilerin organları üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study has been performed on 29 workmen between 36 and 45 years old (J=36.27) which are working underground coal - mine of Ömerler - Tunçbilek (Kütahya), and on 36 healthy officers between 23 and 53 years old (x=36.52) in Kütahya which are non - smoker and non - alcoholic men. The second group has been evaluated as control. Determinations of CEA and AFP levels were done with RIA method, the other determinations (ALP, ACP, total protein and albumin) with spectrophotometric methods. All the determinations were carried out in serum samples of both workmen and officers. In conclusion; the levels of ACP, AFP, ALP and CEA (tumor markers) were found significantly higher in workmen than that of the officers (p>0.2, p>0.1, p0.1) according to control group. From these results, it was thought that coal dusts, chemical substances and environment of coal - mine would cause negative effects on the organs of workmen.