Ağaçişleri rendeleme makinalarında kesme ve ilerleme hızının ahşap yüzey kalitesine etkisi
- Tez No: 50033
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN VURDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Eğitim ve Öğretim, Wood Products, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mobilya kalitesi, Kereste biçme tipi, Ahşap yüzey kalitesi ve düzgünlüğü, Quality in the furnitures, State of woods in the Cutting machinary. Surface quality and smoothnees, Wood surface quality
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
IV AGAÇIŞLERI RENDELEME MAKINALARINDA KESME VE İLERLEME HIZININ AHŞAP YÜZEY KALİTESİNE ETKİSİ ÖZET Bu tezin amacı, ağaç işleri endüstrisinde kullanılan rendeleme makinalarında kesme ve sevk hızının rendelenen ahşap yüzeyinde oluşan düzgünlük ve kalite etkisini belirlemektir. Genelde mobilya endüstrisinde çok kullanılan kayın ve karaçam deney numunesi olarak seçilmiştir. Kullanılan yöntemde bıçak sayıları kesme hızları ve sevk hızları azaltılıp çoğaltılarak uygulama yapılmıştır. Varılan sonuçta, bıçak sayısının artırılması, kesme hızının artırılması ve sevk hızının azaltılması ahşap yüzey kalitesini olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF FEEDS SPEEDS AND PLANNING MACHINES TO SURFACES QUALITY IN WOOD INDUSTRY SUMMARY The goal of this study was to examine the effect of cut-speed and feed-speed of the plannig machines used in wood industry upon the wood surface quality and smoothness. Experiments were carried out on wood of beach and black pine which are mostly used in furniture industry by changing the number of blades, feed-speed and cut-speed. It was observed that the increase in the number of blades and in the cut-speed, and the decrease in feed-speed had the possitive effect on the surface quality.