Pomza taşlı yonga levha
Pumice-stone particle board
- Tez No: 50034
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA Y. KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Pomza taşı, Yonga levha
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada yonga levha üretiminin temel gereci olan odundan tasarruf saklamak amacıyla odun yongalarına % 30 oranında pomza taşı karıştırılarak yeni bir yonga levha türü geliştirilmiştir, Ülkemizde çeşitli yerlerde 2*8 milyar metre küp tahmini rezervleri bulunan pomza taşı, yonga levhanın orta katına tutkallanarak serpilmiştir. Gerekli zaman, basınç ve sıcaklık altında preslenen tabla daha sonra yüzey zımparası ve ebatlama işlemleri ile son şeklini almıştır. Elde edilen bu yeni yonga levhadan alman deney numuneleri TS 180' e göre testlerden geçirilmiştir. Bu testler sonunda elde edilen pomza taşlı yonga levhanın, normal bir yonga levhanın teknik ve estetik özelliklerini asgari düzey de karşıladığı görülmüştür. Araştırmacı ve yatırımcılara, geliştirilen bu yeni levhanın fabrikasyon şartlarda üretimi için gerekli çalışmaların yapılması tavsiye edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI PUMICE-STONE PARTICLE BOARD SUMMARY In this study, a new type of particle board is developed by adding 30 % of pumice-stone by weight basis into the wood particle board in order to make savings from wood which is the main substance for producing particle boards. There is a reserve of pumice-stone about 2.8 billion cubic meters in Turkey. Glued pumice-stone particles are scattered into the intermediate layers of this new type of particle boards are produced under the required pressure and temperature in the specified time intervals and are formed into their final shapes by cutting them in their dimensions and surface sanding. Test samples taken from this new particle board were tested according to TS 180 and analyzed. The results showed that pumice-stone particle boards had met the technical and esthetic requirements of a typical wooden particle board. Researchers and investors are advised that the necessary work to produce this pumice-stone particle board in the real conditions of production should be completed. Key Words : Particle Board, Pumice-stone