Ahşap esaslı yonga ile ponza karışımından kompozit malzeme üretimi ve performans özelliklerinin incelenmesi
Production of composite material from a mixture of wood-based chips and pumice and investigation of its performance characteristics
  1. Tez No: 910426
  2. Yazar: ENDER ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN ÖZEN, ÖĞR. GÖR. MUSTAFA SELMANİ MUSLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, ağaç malzeme, ponza, Noise, wood material, pumice
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Günümüzün gelişen teknolojisi ile birlikte artan insan yaşamı ve yoğunluğu neticesinde gürültü giderek zarar verici boyutlara ulaşmakta ve bu da insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Gürültünün azaltılabilmesi için farklı yaklaşımlarda bulunulmakta ve bu yaklaşımlar sonucunda bazı tedbirler alınmaktadır. Gürültü önleyici malzemelerin geliştirilmesi ile birlikte gürültü önlenebilmektedir. Bu malzemelerin geliştirilmesinde taşyünü, camyünü gibi farklı türde ürünler kullanılmaktadır. Ayrıca bu ürünlere parallel olarak doğada aktif olarak kullanılan malzemelerde tercih edilmektedir. Ağaç malzeme ve türevleride bu malzemelerden bir tanesidir. Artan insan sayısı ve bunların ihtiyaçları göz önüne alındığında doğal oksijen kaynağımız ormanların yok olmasını engellemek amacıyla çalışmalar yapılmakta ve masif ağaç malzeme yerine ahşap esaslı kompozit levhalar üretilmektedir. Bu amaçla çıkılan yolda ülkemizde kaynak olarak çokca bulunan ve özellikle ses yalıtımı açısından tercih edilmesi ile birlikte birçok sektörde kullanılan ponza ele alınmıştır. Ağaç malzeme ve pomzanın, tabiatta bulunan doğal malzemeler olması ile çıkılan fikirde iki malzeme farklı oranlarda birleştirilerek yeni bir kompozit levha üretimi gerçekleştirilmiştir. Buradaki amaç hem pomzanın hem de ağaç malzemenin ses yalıtımı açısından etkili olduğu düşünülmektedir. Her iki malzeme ile %10 Ponza taşı-% 90 Ahşap yongası (A), %30 Ponza taşı-% 70 Ahşap yongası (B) ve %50 Ponza taşı-% 50 Ahşap yongası (C) olacak şekilde levhalar üretilmiştir. Elde edilen levhaların ses yayılma hızı, ses frekansı hesaplanmış ve buna ek olarak bazı fiziksel testleri de yapılmıştır. Yapılan hesaplamalar ve testler sonucunda ahşap esaslı ponza karışımlı kompozit levhalarda ses yayılma hızının ve ses rezistansının diğer malzemelere göre daha iyi özelliklerde olduğu belirlenmiştir. Yapılan çalışmada elde edilen sonuçlar literatür ile karşılaştırıldığında da ponzanında ağaç yongası ile birlikte levha haline getirilerek kullanılabileceğini göstermiştir. Orman varlıklarının azalması ve ülkemizde ponzanın yoğun olarak bulunması bu yönde bir kullanım sağlayabilecektir. Uzun vadede kullanımında ponza içerisinde bulunan silisyum maddesinin de insan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği düşünülmelidir. Bu çalışmada elde edilen kompozit levhaların ilerleyen süreçte akustik amaçlıda kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of the increasing human life and density with today's developing technology, noise is gradually reaching damaging dimensions and this negatively affects human health. Different approaches are taken to reduce noise and some measures are taken as a result of these approaches. Noise can be prevented with the development of noise canceling materials. Different types of products such as rockwool and glasswool are used in the development of these materials. In parallel with these products, materials that are actively used in nature are also preferred. Wood materials and derivatives are one of these materials. Considering the increasing number of people and their needs, studies are carried out to prevent the destruction of forests, our natural source of oxygen, and wood-based composite boards are produced instead of solid wood materials. For this purpose, pumice, which is widely available as a resource in our country and is used in many sectors, especially in terms of sound insulation, has been taken into consideration. In the idea that wood material and pumice are natural materials found in nature, a new composite sheet was produced by combining the two materials in different proportions. The aim here is thought to be effective in terms of sound insulation of both pumice and wood material. Sheets were produced with both materials as 10% pumice stone-90% wood chips (A), 30% pumice stone-70% wood chips (B) and 50% pumice stone-50% wood chips (C). The sound propagation velocity and sound frequency of the obtained boards were calculated and some physical tests were also performed. As a result of the calculations and tests, it was determined that the sound propagation speed and sound resistance of wood-based pumice composite boards have better properties than other materials. When the results obtained in the study are compared with the literature, it has shown that pumice can be used together with wood chips. The decrease in forest assets and the intense presence of pumice in our country will provide a use in this direction. In the long term, it should be considered that the silicon substance in pumice will adversely affect human health. It is thought that the composite plates obtained in this study can be used for acoustic purposes in the future.