Abide (Gediz) yöresi kaplıcalarının jeotermal potansiyeli ve sularının özellikleri
- Tez No: 50055
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSKENDER IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jeotermal, Kaplıca, Hazne Kaya, Gediz
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
IV ÖZET ABİDE (GEDİZ) ÎÖRESİ KAPLICALARININ JEOTERMAL POTANSİYELİ VE SULARININ ÖZELLİKLERİ Çalışma alanı Kütahya ili, Gediz İlçesi güneyinde Simav grabeni içinde yer alan Abide Ilıcaları bölgesinin yaklaşık 70 km2'lik alanını kaplamaktadır. Çalışma alanında alttan üste doğru Paleozoik yaşlı gnays ve şistler, Mesozoik sonu Tersiyer başı yaşta olduğu tahmin edilen serpantinler, Pliyosen yaşlı çört, kil ve killi kireçtaşmdan oluşan sedimanter seri ve Kuvaterner yaşlı alüvyon birimleri ayırtlanmıştır. Simav grabeni içinde bulunan ve yaklaşık KB-GD doğrultulu fay boyunca sıralanan sıcak sular bir hidrotermal sisteme bağlı olarak gelişmişlerdir. Sıcak suların ısı kaynağı magmadan yükselme sonucu magma yaklaşımı, fayların sürtünme enerjisi ve magmadan kaçan sıcak gazlardır. Hazne kayalar alttan üste doğru metamorfik kayalar, mermerler ve çörtlerdir. örtü kayaçlar Pliyosen yaşlı sedimanter serinin killi ve siltli seviyeleridir. Beslenme, yağış suları ve Ilıca Deresi boyunca gelen sulardan sağlanmaktadır.*" Sıcak sular dengeyi bozan yapay faktörler olmadığı taktirde sıcaklık ve debi itibariyle kararlı bir sistemi simgelemektedir. Çalışma alanı içinde bulunan sıcak su kaynakları aynı kökenli sulardır. öngörülen hazne kaya sıcaklıkları 110-120 °C'dir. Çalışma alanı sıcak suları, içme ve endüstride kullanılamayan, beton üzerine zararlı etkileri olan, sulamada kullanılabilirliği sınırlı sular sınıfına girer. Bu sular kabuklaşma ve korozyona sebep olan sulardır,
Özet (Çeviri)
SUMMARY GEOTHERMAL POTENTIAL AND WATER PROPERTIES OF HOT SPRINGS OF ABIDE (GEDIZ) Investigated area covers about 70 km2 in the district of Abide' s hot springs which is located in Simav Graben of Kütahya province. Poleozoic aged gneiss and shicsts; Early Tertiary aged serpentinites; Poliocene aged chert, clay and clayeylimostone and Quaternary aged allvium are determned as rock units of the investigated area. Hot springs located in Simav Graben along whith a fauult directed NW-SE are believed to be formed as aresult of a hydrothermal system. The source of heat should be originated by cooling body of magma, fault friction and gaseoun escaped by a magma. The reservoir rocks are metamorphics, marbles and chert. Covering rocks are Pliocene aged clayey and siltic sediments. Charge is provided by rains and Ilica Creek. Hot springs display a stable system in terms of temperature and flow rate if no artificial effects changes the stabilization. It is believed that the hot springs of the investigated area are originated from the same source. The temperature of reservoir rocks are between 110 and 120 °C. The hot springs of the investigated area caracterized as follows: (1) not suitable for use as potable and industry water, (2) not suitable in concrete and (3) having limited usage as issgation water. Moreover, the hot springs make crust and corrosion when used. Key words ; Geothermal, hot spring, reservoir rock, Gediz \