Bazı turpgil bitki özütleri ile tiyosiyanat iyonlarının tohum çimlenmesi ve fide büyümesi üzerine allelopatik etkileri
Allelopathic effects of some cruciferous plants extracts and thiocyanate ions and seed germination and seedling growth
- Tez No: 50065
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL KOCAÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Allelopati, tiyosiyanat, çimlenme turpgiller, Allelopathy, thiocyanate, germination. Cruciferaea
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Ill ÖZET BAZI TÜRPGÎL BÎTKÎ ÖZÜTLERÎ ÎLE TİYOSİYANAT İYONLARIMIN TOHUM ÇİMLENMESİ VE FİDE BÜYÜMESİ ÜZERİNE ALLELOPATİK ETKİLERİ Süleyman TOPAL. Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Danışman : Doç. Dr. İsmail KOCAÇAL ISKAN Haziran-1996 Bu çalışmada. bazı turpgil bitkilerin ( turp, Raphanus sativus ev Radicula ve şalgam, Brassica rapa ev Rapa)kök özütleri ile tiyoeiyanat iyonlarının 13 farklı bitki tohumunun çimlenme ve çimlenme sonrası fide büyümesi üzerine olan allelopatik etkileri araşt ırılmışt ir. Tohumlar 25 °C de petri kutularında çimlendirilmlştir. özütler homoj enizasyon ve santrifüj leme ile elde edilmiştir. Tiyosiyanat m iki konsan trasyonu( 0. 1 ve 2.5 mM KSCN) hazırlanmıştır.Tohumların çimlenme oranları 5 gün boyunca kaydedilmiş ve fidelerin uzunlukları ile ağırlıkları ise 5. günde belirlenmiştir. Bu çalışmada ototoksik etki görülmemiştir. özütler ve tiyosiyanat iyonları, genelde çimlenme üzerinde önemli bir etki göstermemişlerdir. Fakat bazı türlerde fide büyümesi önemli olarak etkilenmiştir. Mesela, arpa ve domateste hem kök hem de gövde büyümesi engellenmiştir. Buna mukabil buğdayda özellikle gövde büyümesi özütler ve tiyosiyanat iyonları tarafından önemli derecede artırılmıştır. Bu çalışmada kullanılan diğer tohumlarda ise uygulamalar tarafından ya kök ya da gövde büyümesi engellenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY AIXELOPATHIC EFFECTS OF SOME CRUCIFEROUS PLANT EXSTRACTS AND TH IOC YAN ATE IONS ON SEED GERM t NATION AND SEEDLING GROWTH TOPAL. Sü 1 oyman Master thesis.Department of Biology Supervisor: Doç.Dr. İsmail KOCAÇALIŞKAN June, 1996 In this study, the allelopathic effects of thio- cyanate ions and root extracts of some cruciferous plants (radish, Raphanus sativus cv Radicula and tur nip, Brassica rapa cv Rapa) on germination and post- germination seedling growth of 13 different plant seeds have been researched. The seeds were germi nated by homogenization and centri f ugation. Two con centrations of thiocyanate (0.1 and 2.5 mM KSCN ) were prepared. The germination rates of the seeds were re corded during five days and lengths and weigths of the seedlings were determined at fifth day. In the study autotoxic effect was not seen. The extracts and thiocyanate ions, in general didn't show an important effect on germination, but in some species, seedling growth was effected significantly. For example, both root and shoot growth of barley and tomato were inhibited. Contrarily, especially shoot growth of wheat seedlings was increased significantly by the extracts and thiocyanate ions. In other seeds used in the study, either root or shoot growth were inhibited by the treatments.