Sayısal mantık devrelerinin bilgisayarda benzetimi
Computer simulation of digital logic circuits
- Tez No: 50064
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. ALİ EBEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Benzetim, Sayısal Mantık Devreleri, Yazılım, Tasarım, Simulation, Digital Logic Circuits, Software, Design
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi SAYISAL MANTIK DEVRELERİNİN BİLGİSAYARDA BENZETİMİ Bu tezin konusu, sayısal mantık devrelerinin bilgisayarda modellenmesi ve bütün mümkün şartlar altındaki davranışlarının incelenmesi ile ilgili PASCAL Programlama Dilinde genel amaçlı bir yazılımın tasarlanıp gerçekleştirilmesidir. Bu benzetim programında AND, NAND, OR, NOR, EXOR, EXNOR ve NOT Kapıları, JK, D, T ve RS Flip-Flopları, Yarım Toplayıcı (H.A), Tam Toplayıcı (F.A), l*2'lik Kod Çözücü (Decoder), 2*4'lük Kod Çözücü, 2*1' lik Kodlayıcı (Encoder), 4*2' lik Kodlayıcı, 2*1' lik Bilgi Seçici (MUX), 4*1' lik Bilgi Seçici, 1*2' lik Bilgi Dağıtıcı (DEMUX), 1*4' lük Bilgi Dağıtıcı, 2 bit' lik Kaydedici (Register), 4 bit' lik Kaydedici gibi devre elemanlarının benzetimi kullanılabilmektedir. Herhangi bir devre elemanının yerleştirilmesi, iptal edilmesi veya yerinin değiştirilmesi, devre elemanları arasına hatların döşenmesi veya iptal edilmesi, devre elemanlarının girişlerine girdilerin yerleştirilmesi veya iptal edilmesi, herhangi bir devre elemanının herhangi bir çıkışı üzerindeki çıktının hesaplanması, ekrandaki devrenin sağa, sola, yukarı, aşağı kaydırılması, çizilen bir devrenin kaydedilmesi veya kaydedilmiş herhangi bir devrenin geri çağırılması gibi işlemler fare (mouse) ve klavye (keyboard) yardımıyla kolayca yapılmaktadır. i-royıamın gerçekleştirilmesinde 30*20' lik bir A matrisi kullanılmıştır. PUT Altprogramı bu matristeki sayısal değerleri kullanarak devrenin şeklini çizer. Devrenin her değişmesi matrisin değişmesi demektir. Bu yüzden matrisin her değişmesinde PUT Altprogramı tekrar çalışarak önceki devre şeklini silip yeni devre şeklini çizer.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY M. Sc. Thesis COMPUTER SIMULATION OF DIGITAL LOGIC CIRCUITS The main purpose of this thesis is to design and implement a general-purpose software which is related in modelling of digital logic circuits on computer screen and examine the behavior of them at any possible conditions by using PASCAL programming language. In this simulation program, simulation of the circuit elements such as AND, NAND, OR, NOR, EXOR, EXNOR and NOT gates, JK, D, T and RS Flip-Flops, Half Adder, Full Adder, 1*2 Decoder, 2*4 Decoder, 2*1 Encoder, 4*2 Encoder, 2*1 Multiplexer, 4*1 Multiplexer, 1*2 Demultiplexer, 1*4 Demultiplexer, 2 bit Register, 4 bit Register can be used. To put or cancel any circuit element, to move any circuit element from one place to another, to put or cancel the wires among the circuit elements, to put or cancel inputs to the inputs of the circuit elements, to find the output on any output of any citcuit element, to move to the circuit in the screen to the right, left, up or down to register any circuit was drawn or to recall any circuit was registered are easily done by means of a mouse or a keyboard. Out in the implementation of the program, an A (20*20) matrix is used. The subroutine PUT draws the shape of the circuit by using numerical values from this matrix. Every change of the circuit means a change of the matrix. Therefore, by execution of the subroutine PUT, for any change of the matrix, the subroutine PUT is reexecuted to delete the preceding circuit and draw the new shape of the circuit.