Biyosorpsiyon metodu ile ağır metallerin atık sulardan uzaklaştırılması
- Tez No: 50066
- Danışmanlar: PROF.DR. ADEM TATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Biyosorpsiyon, Ölü biyokütle, Atık su, Ağır metaller, Biosorption, dead cells, wastewater, heavy metals
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 28
Özet
İV ÖZET Biyosorpsiyon metodu ile ağır metallerin atık sulardan uzaklaştırılması. M.Tahir TEKİN DANIŞMAN: Prof. Dr. Âdem TATLI Sulu ortamlardan, ağır metalleri uzaklaştırma metodlarından biri de biyosorps iyondur. Biyosorpsiyon, ölü hücre kullanarak, sulu ortamlardan metal iyonlarının giderilmesi olayı olarak tanımlanabilir. Bu çalışmada serbest Rnizopus oryzae kullanılarak endüstri atık sularındaki nikel, bakır ve çinko iyonlarının biyosorpsiyonu araştırılmıştır. Ayrıca bu araştırmada atık sudaki üç metal için optimum başlangıç PH'ları araştırılmıştır. Nikel, bakır ve çinko'nun biyosorps iyonu hızlı bir olay olup, büyük bir kısmı ilk 10 dakikada olmakta ve yaklaşık 20 dakikada dengeye ulaşmaktadır. Deneylerdeki başlangıçta metal iyonları konsantrasyonu 46,6 mg Ni+2/l, 12 mg Cu+2 mg/1 ve 66 mg Zn+2/l'dir. Biyosorpsiyon deney sonuçlarında 20 dakika içerisindeki metal iyonu uzaklaştırma verimleri, nikel % 51.5, bakır % 50.3 ve çinko % 40.9 olarak bulunmuştur. Sonuçlar, serbest Ölü Rnizopus oryzae hücresi kullanılarak uygulanan metodun endüstri atık sularındaki nikel, bakır ve çinko iyonlarının giderilmesinde başarı ile kullanabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY THE REMOVAL OP HEAVY METALS PROM WASTEWATER BY BİOSORPTİON METHOD. M.Tahir TEKİN SUPERVISOR: Prof. Dr. Âdem TATLI Biosorption is one of the methods in the removal of heavy metals from agueus solutions. The removal of metal ions from aqueus solutions by dead biomas has been termed biosorption. In this study, biosorption of nickel, copper and zinc ions by freely suspended dead Rhizopus oryzae have been researched by using industrial wastewater. In addition, in this study optimum initial pHs were, also, researched for three metal ions wastewater. Biosorption of nickel, copper and zinc is a quick event most of which takes places within the first 10 minutes and reaches equilibrium in 20 minutes. The initial metal ion concentrations in the experiment were 46,6 mg Ni+2/lt, 12 mg Cu+2/lt and 66 mg Zn+2/lt. The results of biosorption experiment show that efficiencies of removal of metal ions within 20 minutes were % 51,5 Ni+2, % 50,3 Cu+2 and % 40,9 Zn+2. In conclusion, this method offers succesfully that free dead Rhizopus oryzae can be used for the removal of Nickel, Copper and zinc ions from industrial wastewater.