Erozyon kontrol yapıları ve Kütahya Çöğürler Havzası
- Tez No: 50081
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA Y. KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Erozyon, kontrol yapıları, havza, teras
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
IV ÖZET Türkiye'de her yıl erozyonla 500 milyon ton toprağın denizlere yıkanarak taşındığı göz önüne alınırsa erozyonla mücadelede bölgesel planların yapılmasının ne derece önemli olduğu ortaya çıkar. Yurdumuzun hemen her bölgesinde bütün şiddetiyle devam eden erozyon tehlikesi son yıllarda herkes tarafından anlaşılmaya başlammıştır. Yağmuru düştüğü yerde, topra ğı oluştuğu yerde muhafaza edelim düşüncesiyle; Kütahya bölgesinde yapılan çalışmada Çöğürler havzası, erozyonun çok şiddetli olduğu bölge olarak tesbit edilmiştir. Havzada erozyona karşı mücadelede bir bütün olarak başlanıp kültürel, teknik ve idari tedbirlerin hepsinin bir arada acilen yapılması gerekmektedir. Geçim kaynağı tarım olan bir yörede tarım arazilerinin muhafazası için yukarı havzalardan gelen sel, taşkınların ve getirdiklerinin önlenmesi gerekmektedir. Bu sebeple havzada gerekli erozyon kontrol tedbirleri araştırılmış ve dağlık kısımlarda teraslamaların, örme çitlerin, derelerde ise ıslah barajlarının yapılması gerekmektedir. Tarım arazilerinde ise; toprağın eğime dik yönde sürülmesi ve rüzgarlı zamanlardan sonra mahsûlün kaldırılmasına gayret edilmesi ayrıca buğday, arpa hasadından sonra, anızlarının tarlada bırakılması gerekir. Bütün bu zirai ve teknik tedbirlerden sonra bunların korunması için idari tedbirlerde alınırsa erozyonla mücadelede başarılı olunabilir.
Özet (Çeviri)
EROSION CONTROL STRUCTURES AND ÇÖ?ÜRLER BASIN KÜTAHYA SUMMARY Knowing that the 500 milyon tons of soil is carried down into the seas by the water erosion in Turkey, importances for the the erosion control measures will be well understood. Danger of the severe erosion all over the country was realized by the people of nation. In this study, the idea was to keep the rain where it is fallen to save the soil where it is formed. Keeping this in mind. Erosion is very fatal event in the Çöğürler basin of the Kütahya province. For the combat against the erosion in this basin, Vegetative, Technical and Administrative measures should be taken simultaneously and immediately. Since the incomes of the farmers are agricultural productions, Agricultural lands should be protected and have to be prevented from flood coming from above basins and resulting erosion. Therefore, the possibilities of the erosion control measures are surveyed and investigated in this basin, then followings are suggested to be done. Suchas, terracing, fencing, contour farmings, strip croppings, stabble mulching, rotations, check dams, silt trap dams and others. In agricultural lands, tillings should be done as parallel to contour lines and harvesting should be done after windy season. Leaving the mulches in the field after small grains hervestings is recomended. Conseqently the adminstrative measures will be the quaranteefor the success of the other measures. As a result, it can be said that the guarantee of the success for technical and vegatative measures are the establisments of the administrative measures. Key words : Erosion, control structures, basin, overland, flow, flood.