HHB serisi takım çeliklerinin menevişleme sıcaklığına bağlı sertlik ve tokluk özelliklerinin tesbiti
- Tez No: 50085
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ KEMAL YAKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Makine Mühendisliği, Education and Training, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik performansı, Takım çelikle ri, Tokluk, Sertlik ve Menevişleme
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
IV U.H.B. SERÎSİ TAKIM ÇELİKLERÎNÎN MENEVİŞLEME SICAKLI?INA BA?LI SERTLİK VE TOKLUK ÖZELLİKLERİNİN TESBİTÎ (Y. Lisans Tezi) Kayhan SONER DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZET Bu çalışmada,, deney metadları kullanılarak U.H.B. serisi takım çelikleri üzerinde çalışılmıştır. Deneyler soğuk iş, sıcak iş, yüksele hız. ve plastik: maddeler için ge liştirilen takım çelikleri üzerinde değişik sertleştirme derecelerinde yapılmıştır. Bu çeliklerin, menevişleme sı caklığına bağlı sertlik ve tokluk özelliklerinin değişimle ri incelenmiştir. Sertleştirme sıcaklığının alt sınırında sertleştiri- len çeliğin tokluğu yüksek ve sertleştirme sıcaklığının üst sınırında sertleştirilen çeliğin tokluğu düşmüştür.
Özet (Çeviri)
V DETERMINATION OF THE HARDNESS AND THE TOUGHNESS PROPERTIES OF THE U.H.B. SERIES TOOL STEELS ACCORDING TO TEMPERING TEMPERATURE (M. Sc. Thesis) Kayhan SONER DUMLUPINAR UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY 1996 SUMMARY In this study, it is studied on the U.H.B. serious tool steels by using experiment metods. The experiments are made on the cold work tool steels, hot work tool steels, high speed tool steels and the tool steels for the plastic moulds at some various hardening temperatures. Theese tool steels are explored according to the variation of the hardness and toughness properties. The hardened steel's toughness is high at the low point of the hardening temperature and the hardened steel's toughness decreases at the top point of the hardening tem perature. Key words : 'Performance of the steel', Carbon Tool steels', 'Toughness', 'Hardness' and ' Tempering '.