Abdünnafi İffet Efendi ve divanı (İnceleme-metin)
Abdunnafi İffet Efendi and his divan (Examination-text)
- Tez No: 501066
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ ECE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Abdünnâfi Iffet Efendi, Diwan, 19th Century Classical Turkish Poetry
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 613
Özet
Bu çalışma, klasik Türk edebiyatının genellikle geç dönemi olarak tanımlanan ve bitiş yüzyılı olarak kavramsallaştırılan 19. yüzyıl klasik Türk şiiri içinde, Abdünnâfi İffet Efendi (1823-1891) ve Divanı'nın edebi konumunu belirlemeyi amaçlar. Bu çalışmayla, 19. yüzyıl Türk edebiyat tarihi çalışmalarına katkıda bulunmak hedeflenmiştir. Abdünnâfi İffet Efendi Divanı'nı konu alan bu çalışma, ana hatlarıyla giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızda öncelikli olarak 19. yüzyıl klasik Türk şiirinin genel durumu ele alındı. Bu bölümden hareketle Abdünnâfi Efendi'nin hayatı ve edebi eğilimleri tespit edilmeye çalışıldı. Tezin ikinci bölümünde Abdünnâfi İffet Efendi Divanı'nın biçim ve muhteva incelemesi yapıldı. Üçüncü bölümde ise nüshaların tavsifi yapılıp divanın transkripsiyonlu-tenkitli metnine yer verilmiştir. Anahtar Kelimeler, Abdünnâfi İffet Efendi, Divan, 19. yüzyıl Klasik Türk Şiiri.
Özet (Çeviri)
This study aims at detecting the literal position of Abdünnâfi Iffet Efendi (1823-1891) and his Diwan in the discourse of 19th century Ottoman Poetry which is generally defined as late period and conceptualized as the century of ending in Classical Turkish Literature. The primary aim of this study is to contribute to the studies of the history of 19th century Turkish Literature. Abdünnâfi Iffet Efendi's Diwan that is the subject of our study consists of an introduction and three chapters with main lines. The general situation of 19th century Classical Turkish Poetry was primarily handled. Having obtained the information, it was tried to identify the literal position and life of Abdünnâfi Efendi. In the second section of the thesis, the examination of the form and content is done. The third section includes the transcripted and criticized text and also the description of the copies.