Âcurrûmiyye şerhlerinden Tuhfetu's Seniyye ile Es-Seyyid'in şerhinin karşılaştırması
To compare the Tuhfa Saniyyah with the Seyyids sarh from marginal notes of Al-Aajrumiyyah
- Tez No: 501073
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şerh geleneği, Karşılaştırma Âcurrûmiyye, es-Seyyid, Muhyiddîn 'Abdulhamîd, Commentary tradition, Comparison, Al-Aajrumıyyah, The Seyyıds, The Muhyiddîn 'Abdulhamîd
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Şerh geleneğinde Osmanlı dönemi ayrı bir konuma sahiptir. Yine şerh şeklinde kaleme alınan eserlerin sonraki dönemlerde ulaştığı seviyeyi ve oluşan farklılıkları belirlemesi bakımından yirminci yüzyıl şerh anlayışı oldukça önemlidir. Aralarında yaklaşık yüz yıl bulunan iki şerhin ve şârihinin karşılaştırılması bu bakımdan çalışmamızı değerli kılmaktadır. Her iki şerhi; yazılış sebebi, metot, edebi sanatları ve kavramları kullanım, i'rab metodu, şiirlerle istişhâd, değerlendirme ve muhteva bakımından ele alıp karşılaştırmak, dönemler arasında hangi farklılıkların meydana geldiğini gözler önüne serecektir. İki zaman diliminin şerh anlayışını incelediğimiz çalışmamız dönemsel farklılıkları bulabileceğimiz bir içeriğe sahiptir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman has a different position in the tradition of scholium (sarh). Sense of scholium in 20. century is highly important from the stand point of the differences and specifying an achievable level of works penned in the form of scholium in subsequent periods. Comparison of two commentaries and commentators having nearly a century between them makes the thesis study valuable. Comparing both of commentaries in terms of the reason of writing, method, use of literary terms, the method of i'rab, rendering (istishhad) and commenting poetry unfolds the differences among periods. The thesis study focusing on two ensuing commentators in consideration of sense of scholium has both a scope of lore environment and studies about aajrumiyyah.