Anlamın yapısökümü: Haberi Derrida'dan okumak
Deconstruction of meaning: Reading News from Derrida
- Tez No: 501232
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ İSPİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, İletişim Bilimleri, Philosophy, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Jacques Derrida, Yapısöküm, Haber, Anlam, Söylem, Jacques Derrida, Deconstruction, News, Meaning, Discourse
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Sosyal bilimlerde nicel yöntembilimlerden nitel yöntembilimlere geçiş, iletişim çalışmalarında da etkili olmuş, haber metinlerinin çözümlenmesinde söylem analiz yöntemleri uygulanmaya başlanmıştır. Söylem teorisyenleri arasında yapısöküm kavramıyla öne çıkan Derrida, varlık metafiziğini sorunsallaştırarak, anlamı ontolojik ve epistemolojik bir problem alanına taşımıştır. Çalışmanın amacı, bir söylem olarak kabul edilen haber metinlerinin Derrida'nın literatüre kazandırmış olduğu kavramlar ışığında okunması ve iletişim çalışmalarında sıklıkla uygulanan söylem analiz yöntemlerine alternatif bir okuma biçimi geliştirilmesidir. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde iletişim çalışmalarında nicel yöntembilimlerden nitel yöntembilimlere geçiş sürecinde haberde anlamın inşası ve haber analiz yöntemleri ele alınarak, Derrida'nın söylem teorisyenleri arasındaki yeri betimlenmeye çalışılmıştır. Tezin ikinci bölümünde Derrida'nın düşünceleri ve kavramları ele alınmış, son bölümünde ise bu kavramlar ışığında haber metinlerinin yapısökümsel okuması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The transition from quantitative methodologies to qualitative methodologies in social sciences has also been effective in communication studies, and discourse analysis methods have begun to be applied in analyzing of news texts. Derrida, who comes into prominence with the concept of deconstruction among the theoreticians of discourse, problematizes the metaphysics of presence and brings the meaning to the field of ontological and epistemological problem. The aims of the study are to read the news texts which accepted as a discourse in the light of the concepts that Derrida has introduced to literature, and to develop an alternative reading-form to the discourse analysis methods which are frequently applied in communication studies. In the first part of the tripartite work, the place of Derrida among the theoreticians of discourse is tried to describe thereby tackling the construction of the meaning on news and the news analysis methods on transition process from quantitative methodologies to qualitative methodologies in communication studies. Derrida's thoughts and concepts are discussed in the second part of the thesis, and in the last part, deconstructive reading of the news texts is done in the light of these concepts.