Tiroid fonksiyonları bozulmuş sıçanlarda sepsisin seyri
Course of sepsis in rats which have tyhroid dysfunction
- Tez No: 501309
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERİKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: hipertiroidi, hipotirodi, sepsis, hyperthyroidism, hypothyroidism, sepsis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Kritik hastalıklar esnasında diğer bazı hormonlarda olduğu gibi tiroid hormonlarının düzeylerinde de değişimler olmaktadır. Bu çalışma hipertiroid ve hipotiroid sıçanlarda sepsisin etkisi ile tiroid hormonlarında ne gibi değişiklikler olacak?, sepsis öncesinde yapılacak olan tiroid hormon replasmanının profilaktik etkisi var mıdır?, bu deneklerde sepsisin seyri nasıldır? sorularına yanıt aranması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada her grupta 7 sıçan olacak şekilde 4 grup oluşturuldu. Grup 1: Sham, Grup 2: Kontrol(sepsis), Grup 3: hipertiroidi+sepsis, Grup 4: hipotiroidi+sepsis şeklinde idi. Grup 3'e hipertiroidi, Grup 4 e ise hipotiroidi oluşturulduktan sonra grup 2,3 ve 4'e Çekal Ligasyon ve Perforasyon modeline uygun olarak deneysel sepsis oluşturuldu. 24 saatin sonunda relaparotomi yapılarak gerekli kan ve doku örnekleri alındı. Sonrasında denekler sakrifiye edildi. Bulgular: Yapılan değerlendirmeler sonucunda hem fT3, hem de fT4 seviyelerinin hastalığın şiddetini göstermede önemli birer parametre oldukları görüldü. TSH nın etkinliği ise fT3 ve fT4 kadar belirgin değildi. Sepsis esnasında karaciğer, akciğer ve böbrekte görülen fonksiyon bozuklukları ve sepsisin diğer bulguları hipertiroidi grubunda hem kontrol, hem de hipotiroidi grubuna daha hafif seyirliydi. Hipotiroidi grubunun sonuçları ise hem hipertiroidi hem de kontrol grubuna göre daha kötüydü. Sonuç: Sepsisin tanı ve progresyonunu değerlendirmede tiroid hormonlarının etkili birer parametre olduğu görüldü. Bu çalışma; sepsis ya da septik şok gelişebileceği düşünülen hastaların tedavisinde, öncesinde tanı konmuş“hipotiroidi tablosu varsa ivedilikle düzeltilmesi, hipertiroid olanlarda ise tiroid fonksiyonlarını normal düzeylere getirmek için acele edilmemesi”, bu hastalardan hipotiroid ve ötiroid olanlara“profilaktik tiroid hormon replasmanı”yapılmasının uygun yaklaşım tarzları olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: During critical illness, as in some other hormones, changes also become in the levels of thyroid hormones. In this study, we aimed to answer the questions of; what kind of changes in thyroid hormones will become with the effect of sepsis in rats with hyper and hypothyroidism?, is there a prophylactic effect of thyroid hormone replacement before sepsis?, in these subjects how sepsis progresses?. Method: In the study, four groups were established each of which include 7 rats. Groups were as Group 1: Sham, Group 2: Control (sepsis), Group 3: hyperthyroidism with sepsis, Group 4: hypothyroidism with sepsis. After creation of hyperthyroidism in group 3 and hypothyroidism in group 4, experimental sepsis was performed according to model of Cecal Ligation and Perforation in groups of 2,3 and 4. After 24 hours, blood and tissue samples were taken by relaparotomy. In the end animals were sacrificed. Results: As a result of the evaluation, we saw both fT3 and fT4 were found to be important parameters in assessing the severity of disease in sepsis. The activity of TSH was not pronounced as the fT3and fT4. Liver, lung and kidney function impairment which seen in sepsis and other signs of sepsis were milder in group of hyperthyroidism than both groups of hypothyroidism and control sepsis. The results of the hypothyroid group was worse than both hyperthyroidism and control group. Conclusion: Thyroid hormones were seen as effective parameters in the assessment of diagnosis and progression of sepsis. This study gave rise to thought; in the patients in which sepsis or septic shock might develop“ immediately treatment of prior diagnosed hypothyroidism”while“those with hyperthyroidism should not be in a hurry to make the normal levels of the thyroid functions”,“prophylactic thyroid hormone replacement therapy”in hypothyroid and euthyroid ones of them would be appropriate therapeutic approaches.