Ciddi koroner arter hastalarında statin kullanımının koroner kollateral gelişimi üzerine etkisi
Effect of statin treatment on coronary collateral development in patients with severely diseased coronary arteries
- Tez No: 501308
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KAPLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner kollateral gelişim, Statin, Coronary collateral development, Statin
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Ciddi koroner arter hastalarında statin kullanımın koroner kollateral gelişim üzerine etkisi Amaç: KAG yapılıp % 90 ve üzerinde lezyonu olan hastalarda statin kullanımının koroner kollateral dolaşımı üzerine etkisi araştırılacaktır. Yöntem: 2010-2014 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji bölümünde KAG yapılan ve NSTEMI, STEMI olmayan 171 hastanın verileri incelendi. Retrospektif olarak dosya kayıtlarından demografik verileri ve KAG verileri incelenerek değerlendirmeye alındı. Statin kullanımı ile koroner kollateral gelişimi arasındaki ilişki incelendi Bulgular: Hastaların 116'sı (%67,8) erkek, yaş aralığı 35-96 (ortalama 64,61±11,7) idi. Hastaların 71'i (% 41,5) statin kullanmaktaydı. Statin kullanma süresi ortalama 26,6 ± 19,7 ay olup, en sık kullanılan statin atorvastatin 20 mg (% 33,8 ) idi.Kollateral sınıflaması rentrop skoruna göre yapıldı ve 62 (%36,3) hastanın ise kollateral gelişimi iyiydi. Multivariate analiz ile demografik veriler, klinik ve anjiografik parametreler arasından iyi kollateral gelişiminde statin tedavisi ve beta bloker bağımsız prediktörler olarak bulundu. En güçlü prediktör ise statin tedavisi almaktı. (p: < 0,001 , OR (%95) 3,96) Sonuç: Koroner anjiografi yapılıp % 90 ve üzerinde lezyonu olan uygun hastalar incelendiğinde statin kullanımının iyi kollateral olan grupta daha fazla olduğu ve statin kullanımının koroner kollateral gelişimi olumlu yönde etkilediği akılda tutulmalıdır
Özet (Çeviri)
Effect of statin treatment on coronary collateral development in patients with severely diseased coronary arteries Objectives: We aimed to investigate the effect of statin treatment on coronary collateral development in patients with coronary artery disease (≥90% stenosis) at coronary angiography Methods: Between 2010-2014, 171 patients who underwent CA at KTÜ Cardiyology clinic and had not diagnosed as non ST elevated MI (NSTEMI) or ST elevated MI (STEMI) enrolled. Baseline characteristics and CA data were assesed retrospectively. Relationship between statin treatment and coronary collateral development was evaluated. Results: Among 171 patients, 116 were men (67,8%); mean age was 64,61±11,7), 71 (41,5%) had already been receiving statin treatment. The mean statin usage time was 26,6±19,7 mounths. The most commonly atorvastatin 20 mg was used (38,8%). Collateral grading made with Rentrop score and 62 of patients had good collaterals. In multivariate analyse, among demoghraphic, cilinical and angiographic parameteres evaluated. Statin and beta blocker treatment were found to be independent predictors of better collateral formation. The most powerfull predictor was statin treatment (p: < 0,001 , OR (95%) 3,96). Conclusion: Statin treatment is associated with better coronary collateral development in patients who undervent coronary angiograpy and had ≥90% stenosis. We speculated that statin treatment may increase coronary collateral development