Düzce yöresinde 65 yaş üstü geriatrik hasta popülasyonunda dermatolojik hastalıkların prevelansı
Prevalence of skin diseases in geriatric population aged over 65 years in Düzce Province
- Tez No: 501320
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: dermatolojik hastalıklar, geriatrik, prevelans, dermatological diseases, geriatric, prevalence
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Yaşlanma, deri dahil tüm organ sistemlerini etkileyen, önlenemeyen bir durumdur. Geriatrik yaş popülasyonu 65 yaş üzerini kapsamaktadır ve günümüzde geriatrik yaş popülasyonunda dünya çapında bir artış mevcuttur. Çalışmamızda amacımız Düzce ilinde yaşayan 65 yaş ve üstü geriatrik popülasyonda görülen dermatolojik hastalıkların prevelansını ve sosyodemografik özelliklerini belirlemektir. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı polikliniğine Ekim 2013 – Ocak 2014 tarihleri arasında başvuran 65 yaş ve üzerindeki toplam 300 hasta dahil edilmiştir. Hastaların klinik ve sosyodemografik bilgileri kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Hastaların 130'u kadın, 170'i erkektir. Hastaların yaşı ortalaması 73,57 ± 6,80 olarak saptanmıştır. Toplam 77 hastada ekzamatöz dermatit saptanmış olup oranı %25,7'dir. Hastaların 135 tanesinde (%45) kseroz görülmüştür. 15 hastada psoriazis vulgaris (%5), 73 hastada pruritus (%24,3), 5 hastada ise (%1,7) liken planus saptanmıştır. Fungal enfeksiyonlar 89 hastada (%29,7) saptanmıştır. En sık saptanan bening deri tümörü %27,3 oran ile izole seboreik keratozlardır. Malign veya premalign deri hastalıklarının çoğunu 25 hasta ile (%8,3) aktinik keratozlar oluşturmaktadır. Sellülitler 21 hasta (%7) ile en sık saptanan derinin bakteriyel enfeksiyonlarıdır. Derinin en sık viral enfeksiyonları ise 10 (%3,3) hastada saptanan zonadır. Sonuç: Geriatrik yaş grubuna ait sık görülen dermatolojik problemlerin akılda tutulması birçok hastalığın erken tanı ve tedavisinde kolaylıklar getirecektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Aging is an unavoidable condition that affects the whole organ system including skin. Geriatric population covers the individuals aged 65 years and older. In time the geriatric population has shown an increase throughout the world. The aim of the present study was to analyze the prevalence of dermatological diseases in the geriatric population aged 65 years and older and identify the sociodemographic characteristics. Material and Method: This study included 300 patients, who were aged 65 years and older and applied to the outpatient clinic of Department of Dermatology at the Faculty of Medicine at Düzce University between October 2013 and January 2014. Clinical findings and sociodemographic data of the patients were recorded. Results: 130 of the patients were female and 170 of the patients were male. The average age of the patients was 73.57 ± 6.805 years. A total of 77 (25.7%) patients were diagnosed with eczematous dermatitis. 35 patients (45%) had xerosis. Psoriasis vulgaris was detected in 15 patients (5%), while pruritus was detected in 73 patients (24.3%) and lichen planus in 5 patients (1.7%). Furthermore, 89 patients (29.7%) showed fungal infections. The most common benign skin tumors was isolated seborrheic keratosis (%27,3) . Cellulitis was the most commonly encountered bacterial skin infection with 21 patients (7%) affected. The most frequent viral skin infection was zoster, which was detected in 10 (3.3%) patients. Conclusion: Keeping the dermatological problems frequently experienced by geriatric age group in mind may enable early diagnosis and treatment of several diseases.