Parkinson hastalığında düşme etkinlik ölçeği-uluslararası'nın Türkçe geçerlilik güvenilirlik çalışması
Reliability and validity of the Turkish version of the falls efficacy scale-international in patients with parkinson's disease
- Tez No: 501398
- Danışmanlar: DOÇ. EBRU KARACA UMAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, denge, Düşme Etkinlik Ölçeği, Düşme Etkinlik Ölçeği-Uluslararası, düşme, düşme korkusu, geçerlilik, güvenilirlik, Parkinson's disease, Fall Efficacy Scale, Fall Efficacy Scale-International, fall, fear of falling, validation, reliability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Parkinson hastalığında Düşme Etkinlik Ölçeği-Uluslararası'nın Türkçe geçerlilik ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: 1 Nisan 2018 ile 1 Haziran 2018 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nde takip edilen idiyopatik Parkinson hastalığı tanılı 131 hasta değerlendirildi. Çalışmaya; Birleşik Krallık Parkinson Hastalığı Topluluğu Beyin Bankası kriterlerine göre idiyopatik Parkinson hastalığı tanısı doğrulanmış, Standardize Mini-Mental Test (SMMT) skoru 24 ve üzeri, Hoehn & Yahr evresi (H&Y) 3 ve altı olan, 40-85 yaş arası, derin beyin stimulasyonu (DBS) cerrahisi geçirmemiş olan ve çalışmaya dahil olmayı kabul eden hastalar alındı. Belirgin görme ve/veya işitme sorunu, fonksiyonelliği etkileyen kronik hastalık öyküsü, atipik Parkinsonizm tanısı, demans tanısı, psikiyatrik sorunları nedeniyle ilaç tedavisi kullanma, DBS cerrahisi öyküsü olan ve bağımsız ambule olamayan hastalar çalışmaya alınmadı. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, düşme korkusu, düşme varlığı ve sayısı, hastalık özellikleri; hastalık ve ilaç kullanım süresi, hastalığın şiddeti (Hoehn&Yahr (H&Y) evresi), hastalığın semptom ve bulguları (Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçeği (BPHDÖ), donma ve yürüme (Yürümenin Donması Ölçeği (YDÖ), 10-metre yürüme zamanı testi (10-MYZT)), denge (düşme sıklığı, Düşme Etkinlik Ölçeği-Uluslararası (DEÖ-U)), Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Süreli Kalk ve Yürü Testi (SKYT)), günlük yaşam aktiviteler൴ ve yaşam kal൴tes൴ (Park൴nson Hastalığı Ölçeğ൴-39 (PHÖ-39)), genel mental ve duygu durum (SMMT, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ)) ile değerlendirilerek test sonuçları kaydedildi. Hastaların gönüllülük onamı alınarak değerlendirmeler yapıldı. Test ve tekrar test güvenilirliği açısından DEÖ-U ilk değerlendirmeden 10-14 gün sonra tekrar değerlendirildi. Bulgular: Ölçeğin herhangi bir maddesinde eksik veri bulunmamaktaydı ve istatistiksel analiz için verilerin tamamından faydalanıldı. Düşme Etkinlik ÖlçeğiUluslararası'nın; iç tutarlılık açısından değerlendirilen Cronbach'ın alfa değeri 0.976'ydı ve herhangi bir maddenin çıkarılması Cronbach'ın alfası üzerinde artışa neden olmadı. Düzeltilmiş madde-toplam korelasyonlar 0.729-0.907 arasında değişti. Sınıf içi korelasyon katsayıları ile hesaplanan test-tekrar test güvenilirliği maddeler için 0.941 ile 0.996 arasındaydı. Demografik ve hastalık özellikleri ile derecelendirme ölçek puanları DEÖ-U'nun toplam puanı ile karşılaştırıldığında; demografik verilerden yaş, SMMT skoru, son 1 yıl içinde düşme sayısı, HADÖ-Anksiyete ve Depresyon skorları; hastalık verilerinden hastalık süresi, levodopa ve levodopa ekivalan dozu, H&Y evresi, BPHDÖ alt skorları ve toplam skoru, YDÖ toplam skoru, 39 maddelik PHÖ'nin tüm alt skorları ve özet indeks skoru; ve son olarak derecelendirme ölçeklerinden BDÖ, SKYT ve 10-MYZ skorları ile DEÖ-U'nun toplam skoru arasında anlamlı ilişki olduğu bulundu. Sonuç: Çalışmamız, Düşme Etkinlik Ölçeği-Uluslararası'nın Türkçe versiyonunun Parkinson hastalığı olan hastalarda düşme korkusunu değerlendirmek için geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to evaluate validity and reliability of a Turkish language version of the Fall Efficacy Scale-International in patients with Parkinson's disease in Turkey. Materials and Methods: Between April 1, 2018 and June 1, 2018, 131 patients with idiopathic Parkinson's disease, who were followed up in our Physical Medicine and Rehabilitation Clinicwere evaluated. Patients verified for diagnosis of idiopathic Parkinson's disease according to criteria of the UK Parkinson's Disease Community Brain Bank, Standardized Mini Mental State Examination score 24 and over, Hoehn & Yahr phase (H&Y) 3 and below, between the ages of 40-85, who had not undergone DBS surgery and agreed to participate in the study, were included. Patients with serious visual and/or hearing problems, other chronic disease that affects functionality, atypical Parkinsonism, demantia, using medical treatments for psychiatric disease, history of deep brain stimulation surgery, patients who can not be ambulatory independently were excluded from the study. Participants' sociodemographic characteristics, fear of falling, presence and number of falls, disease characteristics; illness and drug use duration, severity of disease (Hoehn&Yahr phase), symptoms and findings of the disease (Unified Parkinson's disease rating scale (UPDRS)), freezing and walking (freezing of gate (FOG), 10-meter walk time test) and balance (falling frequency, falls efficacy scaleinternational (FES-I), berg balance scale (BBS), timed up and go test (TUGT)), daily living activities and quality of life (parkinson disease questionnaire-39 (PDQ-39)) as well as general mental and emotional state (Standardized Mini Mental State Examination (SMMSE), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS)) were evaluated and test results were recorded. All participants provided informed consent before enrolment. To assess the test-retest reliability of the FES-I questionnaire was applied again 10-14 days after the first interview. Results: There was no missing data in any item of the scale and all data were used for statistical analysis. Fall Efficacy Scale-International; Cronbach's alpha, which was evaluated for internal consistency, was 0.976 and the removal of any substance did not cause an increase in Cronbach's Alpha. The corrected item-total correlations ranged from 0.729 to 0.907. The test-retest reliability calculated (correlation coefficients were ranged from 0.650 to 0.875) was adequate. Intraclass correlation coefficients, which was evaluated for the test-retest reliability, were ranged from 0.941 to 0.996. When the demographic and disease characteristics and the rating scale scores were compared with the total score of the Fall Efficacy Scale-International, a statistically significant correlation was found between the total score of the Fall Efficacy Scale-International and the age, SMMSE score, number of falls in the last year, HADS Anxiety and Depression subscale score, duration of disease, levodopa and levodopa equivalent dose, H&Y phase, UPDRS subscale scores, total score, FOG total score, PDQ-39 all subscale scores, summary index score, BBS score, TUGT score, 10-Meter Walk time test score. Conclusion: Our study showed that the Turkish version of the Fall Efficacy Scale-International was a valid and reliable tool to assess the fear of falling in patients with Parkinson's disease.