Perkütan nefrolitotomi cerrahisinde preventif analjezi amaçlı ultrasonografi eşliğinde uygulanan quadratus lumborum 1 ve 2 bloklarının karşılaştırılması
Comparison of the ultrasonography guided quadratus lumborum 1 and 2 blocks in the percutaneous nephrolithotomy as a preventive analgesia method
  1. Tez No: 501397
  2. Yazar: NESİBE DAŞDAN
  3. Danışmanlar: UZMAN UZM. DR. CANAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Analjezi, Perkütan Nefrolitotomi, Quadratus Lumborum Bloğu, Ultrasonografi, Analgesia, Percutaneous Nephrolithotomy, Quadratus Lumborum Block, Ultrasonography
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Perkütan nefrolitotomi (PNL) sonrası postoperatif ağrıyı gidermek ve analjezik ihtiyacını azaltmak için ultrasonografi (USG) eşliğinde bölgesel blokların kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Çalışmamızın amacı preventif analjezi yöntemi olarak USG eşliğinde yapılan quadratus lumborum blok (QLB) 1 ve 2'nin PNL sonrası analjezi etkinliğinin ve hasta menuniyetinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: 18-75 yaş arası 116 hastaçalışmaya dahil edildi. QLB-1 ve QLB-2 olarak iki gruba randomize edildi. Standart monitorizasyonu ile genel anestezi indüksiyon sonrası QLB-1 ve 2%0.25'lik bupivakain ile 0.4ml/kg dozunda ipsilateral uygulandı. Postoperatif 24 saat boyunca ağrı skorları, tüketilen tramadol miktarı, ek analjezik ihtiyacı, komplikasyonlar ve hasta memnuniyeti kaydedildi. Bulgular: Grup QLB-1'de 50 ve Grup QLB-2'de 49 olmak üzere 99 hastadeğerlendirmeye alındı. Gruplar arasında yapılan karşılaştırmada QLB-2 grubunda 6. saat istirahat Vizüel Analog Skala (VAS) ile 24. saat VAS ve dinamik VAS (DVAS) skorlarlarında anlamlı düşük değerler saptandı. İki grup arasında postoperatif toplam tramadol tüketimi, hasta - cerrah memnuniyeti ve komplikasyonlar benzer bulundu. Gruplar arasında operasyon süresi ve anestezi süresi açısından anlamlı fark gözlenmedi. Sonuç: Perkütan nefrolitotomilerde multimodal analjezinin bir yöntemi olarak USG eşliğinde yapılan QLB-2'nin postoperatif 6. ve 24. saatte daha düşük ağrı skorları sağlamasından dolayı QLB-1'e göre daha etkin bir analjezi yöntemi olduğu kanaatindeyiz. Ancak QLB'nin tipi ile elde edilen analjezik etki süresi arasındaki bağlantıyı netleştirmek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The application of USG guided regional blocks is increasing day by day to reduce postoperative pain and analgesic requirement after percutaneous nephrolithotomy (PNL). The aim of our study is comparison of the patient satisfaction and postoperative analgesic efficacy of USG guided quadratus lumborum block (QLB) 1 and 2 as a preventive analgesia method in PNL. Material and Methods:116 patients between the ages of 18-75 were included in the study. Two groups were randomized as QLB-1 and QLB-2. Both of groups received 0.4 ml/kg bupivacaine (0.25%)was applied ipsilaterally after induction of general anesthesia with standard monitoring. We recorded the pain scores, additional analgesic requirement, the amount of total tramadol dose and postoperative complications during 24 hours. Results: 99 patients, 50 in Group QLB-1 and 49 in Group QLB-2, were evaluated. In the comparison between the groups, significantly lower pain scores were found in Group QLB-2 at 6th hour visual analogue scale (VAS) and 24th hour VAS and dynamic VAS scores. Postoperative total tramadol consumption, patient - surgeon satisfaction and complications were similar between the two groups. There was no significant difference between groups in terms of operation time and duration of anaesthesia. Conclusion : As a method of multimodal analgesia in PNL, USG-guided QLB-2 is considered to be a more effective analgesia than QLB-1 because of the lower pain scores at postoperative 6th and 24th hours. However, we believe that further studiesare needed to clarify the relationship between the type of QLB and the duration of analgesiaeffect.