Parkinsonlu hastalarda sarkopeni ve osteoporoz varlığının klinik parametreler, düşme ve fonksiyonel mobilite ile ilişkisi: Analitik çalışma
The relationship between the presence of sarcopenia and osteoporosis with clinical parameters, falls, and functional mobility in patients with parkinson's disease: An analytical study
- Tez No: 985406
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YALIMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, sarkopeni, osteopeni, osteoporoz, osteosarkopeni, Antiparkinson ajanlar, Kemik ve kemikler, Kortikal kemik, Trabeküler kemik, Parkinson's disease, sarcopenia, osteopenia, osteoporosis, osteosarcopenia, Antiparkinson agents, Bone and bones, Cortical bone, Trabecular bone
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Parkinsonlu Hastalarda Sarkopeni ve Osteoporoz Varlığının Klinik Parametreler, Düşme ve Fonksiyonel Mobilite ile İlişkisi: Analitik Çalışma Amaç: Çalışmamızda Parkinson Hastalığı (PH) olanlarda sarkopeni ve düşük kemik mineral yoğunluğunun (KMY) değerlendirilmesi, sıklığının saptanması; bu durumların hastalığın evresi, motor ve non-motor semptomlar, düşme riski, fonksiyonel mobilite üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 50-80 yaş aralığında, PH tanısı en az bir yıl önce konmuş, Modifiye Hoehn & Yahr evresi 1-4 arasında olan 60 hasta dâhil edildi. Çalışmada sarkopeni değerlendirmesi, Avrupa Sarkopeni Çalışma Grubu'nun (the European Working Group on Sarcopenia in Older People [EWGSOP2] criteria for sarcopenia) tanı algoritmasına göre yapıldı; önce sarkopeni riski SARC-F anketi ile tarandı, el kavrama gücü Jamar® El Dinamometresi ile ölçüldü; kas kütlesi dual-energy X-ray absorptiometry (DXA) kullanılarak ALM/height² formülü ile 'appendicular lean mass' indeksi (ALMİ) hesaplandı. Hastalarda ultrason cihazı ile quadriceps kalınlığı ölçülerek kas kütlesi değerlendirildi; 'sonographic thigh adjustment ratio' (STAR) indeksi hesaplandı. Sarkopeni tanısı, kas gücü ve ALMİ'nin birlikte düşük bulunması ile konuldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine göre DXA ile ölçülen L1-L4 lomber bölge, femur boyun ve femur total bölgelerde KMY'si düşük, T-skoru < -1,0 olan hastalar“düşük kemik mineral yoğunluğu”şeklinde tanımlandı. Hem sarkopenisi olan hem de düşük KMY olan hastalar“osteosarkopeni”grubunda değerlendirildi. Katılımcıların sosyodemografik ve klinik özellikleri değerlendirildi, Charlson Komorbidite İndeksi ve Levodopa Eşdeğer Günlük Doz (LEDD) hesaplamaları yapıldı. PH'nın motor ve non-motor semptomları Movement Disorders Society- Unified Parkinson's Disease Rating Scale (MDS-UPDRS) kullanılarak değerlendirildi; hastalık evresi Modifiye Hoehn & Yahr skalası ile belirlendi. Düşme riski, düşme korkusu, donma epizodları ve kırık riski Düşme Günlüğü, Düşme Etkinlik Ölçeği-Uluslararası (DEÖ-U), Yürümenin Donması Ölçeği (YDÖ) ve Fracture Risk Assessment Tool (FRAX®) ile değerlendirildi. Fonksiyonel mobilite ve denge düzeyi, Berg Denge Ölçeği, Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflaması (FAS), Zamanlı Kalk ve Yürü (TUG) Testi, 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT) ve Kısa Fiziksel Performans Bataryası (SPPB) ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 60 Parkinson hastasının %63,3'ü SARC-F anketine göre sarkopeni açısından riskli bulunmuş, %56,7'sinde hem el kavrama gücü ve hem de ALMİ değeri düşüklüğü saptanarak bu kişiler sarkopenik olarak değerlendirilmiştir. Sarkopeni grubunda hastalık evresi (Modifiye Hoehn & Yahr), hastalık şiddeti (MDS-UPDRS toplam ve alt bileşenleri), DEÖ-U puanı ve düşme sayısı istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Aynı grupta Berg Denge Ölçeği, FAS, DEÖ-U, SPPB, TUG, FTSTS, 6DYT ile elde edilen ölçümler, kırık öyküsü ve kırık riski sarkopenisi olmayan grupla karşılaştırıldığında ileri düzeyde anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,001). Sarkopenisi olan hastaların sarkopenisi olmayanlara göre daha düşük eğitim düzeyinde olduğu ve motor semptomların bilateral yayılım gösterdiği saptanmıştır (p<0,05). Osteosarkopenisi olan Parkinson hastalarında motor bulguların şiddeti, hastalık evresi, düşme sayısı, kırık öyküsü ve kırık riski osteosarkopenisi olmayan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Osteosarkopenisi olan hastaların değerlendirilen denge, mobilite ve fiziksel performanslarının (Berg Denge Ölçeği, SPPB, TUG, FTSTS, 6DYT) osteosarkopenik olmayan gruba kıyasla denge ve mobilitelerinin bozulmuş olduğu, fiziksel performanslarının düşük olduğu saptanmıştır (p<0,001). Sonuç: Bu çalışmada, Parkinson hastalarının yaklaşık %47'sinde kesin sarkopeni saptanmış, sarkopeni ve osteosarkopeninin; kas gücü, fiziksel performans, düşme ve kırık riski gibi pek çok klinik parametreyle anlamlı ilişkili olduğu gösterilmiştir. SARC-F gibi tarama testlerinin yetersiz kalabildiği durumlarda DXA ve ultrason gibi objektif yöntemlerin önemi vurgulanmıştır. Bulgular, Parkinson hastalarında kas-iskelet sistemi sağlığının da nörolojik semptomlarla birlikte bütüncül şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Erken tanı ve kapsamlı değerlendirme, düşmeler ve fonksiyonel kayıpların önlenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between the Presence of Sarcopenia and Osteoporosis with Clinical Parameters, Falls, and Functional Mobility in Patients with Parkinson's Disease: An Analytical Study Objective: This study aimed to evaluate the presence and frequency of sarcopenia and low bone mineral density (BMD) in individuals with Parkinson's disease (PD), and to investigate the effects of these conditions on disease stage, motor and non-motor symptoms, fall risk, and functional mobility. Materials and Methods: A total of 60 patients diagnosed with PD at least one year prior and aged between 50 and 80 years, with a Modified Hoehn & Yahr stage of 1–4, were included in the study. Sarcopenia assessment was conducted in accordance with the diagnostic algorithm proposed by the European Working Group on Sarcopenia in Older People (EWGSOP2). Initially, the risk of sarcopenia was screened using the SARC-F questionnaire. Handgrip strength was measured with a Jamar® Hand Dynamometer. Muscle mass was evaluated using dual-energy X-ray absorptiometry (DXA), and the appendicular lean mass index (ALMI) was calculated using the ALM/height² formula. Additionally, quadriceps muscle thickness was measured via ultrasound, and the Sonographic Thigh Adjustment Ratio (STAR) was calculated. A diagnosis of sarcopenia was made when both muscle strength and ALMI were found to be low. According to the World Health Organization (WHO) criteria, patients with a T-score < -1.0 in the L1–L4 lumbar spine, femoral neck, or total femur regions measured via DXA were defined as having low bone mineral density. Patients who had both sarcopenia and low BMD were classified under the“osteosarcopenia”group. Sociodemographic and clinical characteristics of the participants were evaluated. The Charlson Comorbidity Index and Levodopa Equivalent Daily Dose (LEDD) were calculated. Motor and non-motor symptoms of PD were assessed using the Movement Disorders Society-Unified Parkinson's Disease Rating Scale (MDS-UPDRS), and disease stage was determined via the Modified Hoehn & Yahr scale. Fall risk, fear of falling, freezing episodes, and fracture risk were assessed using a Fall Diary, the Falls Efficacy Scale–International (FES-I), the Freezing of Gait Questionnaire (FOG-Q), and the Fracture Risk Assessment Tool (FRAX®), respectively. Functional mobility and balance were evaluated using the Berg Balance Scale, Functional Ambulation Classification (FAC), Timed Up and Go (TUG) Test, 6-Minute Walk Test (6MWT), and Short Physical Performance Battery (SPPB). Results: Among the 60 patients with PD included in the study, 63.3% were found to be at risk for sarcopenia according to the SARC-F questionnaire. A total of 56.7% had low handgrip strength and low ALMI values, and were classified as sarcopenic. In the sarcopenic group, the disease stage (Modified Hoehn & Yahr), disease severity (total and subcomponents of MDS-UPDRS), FES-I scores, and number of falls were significantly higher (p < 0.05). In the same group, measurements obtained from the Berg Balance Scale, FAC, FES-I, SPPB, TUG, Five Times Sit to Stand (FTSTS), and 6MWT, along with fracture history and fracture risk, showed statistically significant differences compared to the non-sarcopenic group (p < 0.001). Patients with sarcopenia had significantly lower educational levels and exhibited bilateral distribution of motor symptoms compared to those without sarcopenia (p < 0.05). In patients with osteosarcopenia, motor symptom severity, disease stage, number of falls, fracture history, and fracture risk were significantly higher than in those without osteosarcopenia (p < 0.05). Furthermore, evaluations of balance, mobility, and physical performance (Berg Balance Scale, SPPB, TUG, FTSTS, 6MWT) revealed significantly impaired balance and mobility and reduced physical performance in the osteosarcopenia group compared to the non-osteosarcopenia group (p < 0.001). Conclusion: Confirmed sarcopenia was identified in approximately 47% of patients with PD. Sarcopenia and osteosarcopenia were found to be significantly associated with multiple clinical parameters, including muscle strength, physical performance, and risks of falls and fractures. The study highlights the importance of objective methods such as DXA and ultrasound in cases where screening tools like SARC-F may be insufficient. These findings underscore the need for musculoskeletal health to be evaluated alongside neurological symptoms in PD patients. Early diagnosis and comprehensive assessment may contribute to preventing falls and functional decline.