Parkinson hastalarının denge değerlendirilmesinde kullanılan ölçüm araçlarının yanıt verebilirliklerinin ve klinik olarak anlamlı en küçük değişiklik değerlerinin belirlenmesi
Determination of the responsiveness and minimal clinically important difference values of measurement tools used in the balance assessment of Parkinson's disease
- Tez No: 939302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Klinik Olarak Anlamlı En Küçük Değişiklik, Nörolojik Rehabilitasyon, Parkinson Hastalığı, Postural Denge, Yanıt Verebilirlik, Minimal Clinically Important Difference, Neurological Rehabilitation, Parkinson's Disease, Postural Balance, Responsiveness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Parkinson hastalığının seyrinde dengenin korunması ve iyileştirmesi önemli bir rehabilitasyon hedefidir. Bu nedenle hastaların klinisyenler tarafından, tedavi öncesi ve sonrası dönemde denge ölçüm araçları ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Değerlendirmede kullanılan ölçüm araçları yeterli psikometrik özelliklere sahip olmalıdır. Parkinson hastalarında denge değerlendirilmesinde; Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Time Up Go (TUG) testi, Tinetti Yürüme ve Denge Skalası (TYDS), Uluslararası Düşme Etkinlik Ölçeği (FES-I), Mini-Denge Değerlendirme Sistemler Testi (MiniBestest) ve Biodex Denge Sistemi (BDS) gibi farklı değerlendirilme araçları kullanılmaktadır. Çalışmamızın amacı Parkinson hastalığında denge fonksiyonunu değerlendirmek için kullanılan farklı araçların yanıt verebilirliğini ve ölçüm araçlarının klinik olarak anlamlı en küçük değişiklik (MCID,“Minimal Clinically Important Difference”) değerlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Haziran 2024 ile Aralık 2024 tarihleri arasında hastanemizin Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine başvuran ve rehabilitasyon programına alınan 86 Parkinson hastası dahil edildi. Hastalar tedavi öncesi denge ve düşme riski açısından BDÖ, TUG, TYDS, FES-I, MiniBestest, Aktiviteye Özgü Denge Güven Ölçeği (ABC) ve BDS ile değerlendirildi. Hastalar 15 seanslık rehabilitasyon programının bitiminde aynı ölçüm araçları ile tekrar değerlendirildi. Tedavi sonrası hastalardan ve tedaviyi uygulayan fizyoterapistten Global Değişim Derecelendirme Ölçeği (GRC,“Global Rating of Change”) ile hastaların denge fonksiyonundaki iyileşmenin değerlendirilmesi istendi. Yanıt verebilirlik önceden belirlenmiş 11 adet hipotez ile değerlendirildi. MCID ise referans ve dağılım temelli yaklaşımlar ile hesaplandı. Bulgular: Hipotezlerin tamamını karşılayan Düşme Riski Testi-Overall Stabilite İndeksi (DRT/OSİ)'nin yanıt verebilirlik düzeyi en yüksek bulundu. Postural Stabilite Testi-Overall Stabilite İndeksi (PST-OSİ), Postural Stabilite Testi-Anteroposterior Stabilite İndeksi (PST-APSİ), DRT-OSİ-Standart Sapma (SS), TUG ve FES-I'nin yanıt verebilirlik düzeyi yüksek, Postural Stabilite Testi-Mediolateral Stabilite İndeksi (PST-MLSİ) ise %63.6 ile orta düzeyde bir yanıt verebilirlik gösterdi. Araştırılan diğer ölçüm araçları yeterli düzeyde yanıt verebilirlik seviyesine ulaşamadı. Özellikle TYDS, araştırılan ölçüm araçları arasında en düşük yanıt verebilirlik düzeyine sahipti. BDÖ, MiniBestest, TYDS, PST-OSİ-SS ve PST-MLSİ-SS araçlarının değişim skorları ile referanslar arasında anlamlı korelasyon (Rho≥0.40) saptanmadığından MCID yalnızca dağılım temelli yaklaşım ile hesaplanarak sırasıyla 1.83, 2.15, 1.48, 0.41 ve 0.33 olarak bulundu. Referans ve dağılım temelli yaklaşımlar ile TUG testinin MCID değeri 1.35-2.08; FES-I'nın ise 0.5-6.29 aralığında bulundu. PST-OSİ, PST-APSİ, PST-APSİ-SS, PST-MLSİ, DRT-OSİ ve DRT-OSİ-SS verilerinin MCID değerleri referans ve dağılım temelli yaklaşımlar ile sırasıyla; 0.25-1.33; 0.05-1.09; 0.39-0.67; 0.41-0.72; 0.54-1.74; 0.08-1.21 aralığında bulundu. Sonuç: Parkinson rehabilitasyonu sonrası dengenin değerlendirilmesinde DRT-OSİ tedaviye yanıt verebilirliği en yüksek ölçüm aracıdır. BDS cihazı yokluğunda alternatif ölçüm araçları olarak TUG ve FES-I yüksek düzeyde yanıt verebilir olduğundan tercih edilebilir. TYDS'nin, Parkinson rehabilitasyonu sonrası denge değerlendirmesinde yanıt verebilirliği yetersiz olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Maintaining and improving balance is an important rehabilitation goal in the course of Parkinson's disease. Therefore, patients should be assessed by clinicians using balance measurement tools before and after treatment. The measurement tools used in the assessment must have adequate psychometric properties. Various assessment tools are used for balance evaluation in Parkinson's patients, including the Berg Balance Scale (BBS), Time Up and Go (TUG) test, Tinetti Gait and Balance Scale (TGBS), International Falls Efficacy Scale (FES-I), Mini-Balance Evaluation Systems Test (MiniBESTest), and Biodex Balance System (BBS). The aim of our study is to determine the responsiveness of different tools used to assess balance function in Parkinson's disease and to establish the minimal clinically important difference (MCID) values of these measurement tools. Materials and Methods: A total of 86 Parkinson's patients who applied to our hospital's Physical Medicine and Rehabilitation outpatient clinic and participated in a rehabilitation program between June 2024 and December 2024 were included in the study. Patients were evaluated for balance and fall risk before treatment using the BBS, TUG, TGBS, FES-I, MiniBESTest, Activity-Specific Balance Confidence Scale (ABC), and BBS. At the end of a 15-session rehabilitation program, patients were reassessed using the same measurement tools. After treatment, patients and the physiotherapists who administered the treatment were asked to assess the improvement in balance function using the Global Rating of Change (GRC) scale. Responsiveness was evaluated using 11 predefined hypotheses. MCID was calculated using anchor-based and distribution-based approaches. Results: The Fall Risk Test-Overall Stability Index (FRT-OSI), which met all hypotheses, was found to have the highest level of responsiveness. The Postural Stability Test-Overall Stability Index (PST-OSI), Postural Stability Test-Anteroposterior Stability Index (PST-APSI), FRT-OSI-Standard Deviation (SD), TUG, and FES-I showed high responsiveness, while the Postural Stability Test-Mediolateral Stability Index (PST-MLSI) showed a moderate level of responsiveness at 63.6%. Other measurement tools did not reach sufficient responsiveness levels. Among the investigated measurement tools, TGBS had the lowest level of responsiveness. Since the change scores of BBS, MiniBESTest, TGBS, PST-OSI-SD, and PST-MLSI-SD did not show a significant correlation with the anchors (rho ≥ 0.40), MCID was calculated only using the distribution-based approach, with values of 1.83, 2.15, 1.48, 0.41, and 0.33, respectively. The MCID values for the TUG test were found to be between 1.35 and 2.08, and for FES-I, between 0.5 and 6.29, using both anchor-based and distribution-based methods. The MCID values for PST-OSI, PST-APSI, PST-APSI-SD, PST-MLSI, FRT-OSI, and FRT-OSI-SD were found to be within the ranges of 0.25-1.33, 0.05-1.09, 0.39-0.67, 0.41-0.72, 0.54-1.74, and 0.08-1.21, respectively. Conclusion: Among the measurement tools used for balance assessment after Parkinson's rehabilitation, FRT-OSI was the most responsive to treatment. In the absence of a BBS device, alternative measurement tools such as TUG and FES-I, which demonstrated high responsiveness, can be preferred. TGBS was considered to have inadequate responsiveness in assessing balance after Parkinson's rehabilitation.