Ratların deneysel beyin iskemi ve reperfüzyon injurisinde rifampisin'in etkileri
Effects of rifampicin on experimental brain ischemia/reperfusion injury in rats
  1. Tez No: 501492
  2. Yazar: MEHMET SELİM GEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi, Malondialdehid, Rifampisin, Ischemia, Malondialdehid, Rifampicin
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
RATLARIN DENEYSEL BEYİN İSKEMİ VE REPERFÜZYON İNJURİSİNDE RİFAMPİSİN'İN ETKİLERİ Amaç: Bu çalışmada geçici beyin iskemisi oluşturulan sıçanlardaki iskemi üzerine rifampisin'in hipokampal bölgede malondialdehid düzeylerine ve nörolojik muayene üzerine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmamızda 220–280 g ağırlığında olan 38 adet spraque dawley sıçan deneye alındı. İki damar oklüzyon + hipotansiyon iskemi-reperfüzyon modeli uygulaması için, bilateral karotis arterler geçici olarak (30 dk) klemplenip intrakardiak 3 cc kadar kan alındıktan sonra hipotansiyon yaratılmıştır. 30 dk sonunda klempler çıkarılıp reperfüzyon ortamı oluşturulmuştur. 12 sıçandan oluşan bir gruba 30 dk bilateral karotis kliplemesi + hipotansiyon (10ml/kg) yapıldıktan sonra her gün rifampisin 30mg/kg dozunda intraperitoneal verildi. Post-op 1.gün, 4.gün, 7.gün ve 10.gün sonunda nörolojik muayeneleri yapıldı.10.günün sonunda sakrifiye edildi ve beyin dokusu çıkarıldı.12 sıçandan oluşan diğer gruba 30 dk bilateral karotis kliplemesi+hipotansiyon (10ml/kg) oluşturuldu. Post-op 1.gün, 4.gün, 7.gün ve 10.gün sonunda nörolojik muayeneleri yapıldı. 10.günün sonunda sakrifiye edildi ve beyin dokusu çıkarıldı.7 rattan oluşan bir guruba sadece cilt laserasyonu yapıldı. 1.gün, 4.gün, 7.gün ve 10.gün sonunda nörolojik muayeneleri yapıldı. 10.günün sonunda sakrifiye edildi ve beyin dokusu çıkarıldı. 7 rattan oluşan son gruba sadece 15 dakika anestezi verildi. 1.gün, 4.gün, 7.gün ve 10.gün sonunda nörolojik muayeneleri yapıldı. 10.günün sonunda sakrifiye edildi ve beyin dokusu çıkarıldı. Bulgular: Yapılan karşılaştırmada gruplar arasında doku MDA ortalamaları yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.112). Gruplar arasında serum MDA ortalamaları yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p=0.033). Sonuç: Bu çalışmada, rifampisin'in beyin iskemi-reperfüzyon injürisinde nöroprotektif etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF RIFAMPICIN ON EXPERIMENTAL BRAIN ISCHEMIA/REPERFUSION INJURY IN RATS Purpose: In this study, we aimed to search the effect of rifampicin on malondialdehid in hypocampal region and the neurologic findings at rats with artificially maintained transient brain ischemia. Materials and Method: Total of 38 Spraque dawley rats weighing 220-280g were included in the study. In order to demonstrate two vessels occlusion+ hypotension ischemia-reperfusion model, bilateral carotid arteries are clamped temporarily (for 30m) and 3 cc blood was extracted from the heart to obtain hypotension. Reperfusion is established with the removal of the clamps. One group consisting of 12 rats received 30mg/kg/day rifampicin intraperitoneally subsequent to 30 minutes bilateral carotid occlusion+ hypotension (10ml/kg). Post operative first, fourth, seventh and tenth day neurologic examinations are done. At the tenth day the rats are sacrificed and brain tissues are extracted. Another group of seven rats had only skin laceration. First, fourth, seventh and tenth day neurologic examination are done. At the end of the tenth day these rats also sacrificed and their brain tissues are extracted. The last group of seven rats had only 15 minutes anesthesia. First, fourth, seventh and tenth day neurologic examination are done. At the end of the tenth day these rats also sacrificed and their brain tissues are extracted. Findings: A statistically significant difference in terms of tissue MDA averages could not be established when all three groups are compared (p=0,112); However, serum MDA levels showed a statistically significant difference among groups (p=0,033). Results: In this study, it is showed that rifampicin has a neuroprotective effect on ischemia-reperfusion injury.