Ratların deneysel beyin iskemi ve reperfüzyon injurisinde klaritromisin'in etkileri
Effects of clarithromycin on experimental brain ischemia/reperfusion injury in rats
- Tez No: 792868
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ RIZA GÜVERCİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: İskemi, Malondialdehid, klaritromisin, Ischemia, Malondialdehid, clarithromycin
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmada geçici beyin iskemisi oluşturulan sıçanlardaki iskemi üzerine klaritromisinin hipokampal bölgede malondialdehid düzeylerine ve nörolojik muayene üzerine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmada her biri ortalama 220–280 gr arasında olan 38 adet spraque dawley tipi dişi sıçan kullanıldı. Sıçanların genel sağlığı çalışma öncesi kontrol edilmiş su ve yem kısıtlaması olmaksızın standart koşullar altında ve ayrı ayrı kafeslerde izlendiler ve her sıçan yer aldığı gruba göre uygun yöntemle işaretlenmiştir. Sıçanların 1, 4,7. ve 10 gün sonunda fizik muayeneleri yapılıp bederson skalasına göre puanları hesaplanmıştır. Yine 10.gün sonunda sıçanların kapitasyonu yapılıp, beyin dokularında ve plazmada MDA düzeyleri hesaplanmıştır. 12 sıçandan oluşan İskemi+ilaç(klaritromisin) grubuna30 dk bilateral karotis kliplemesi + hipotansiyon (10ml/kg) yapıldıktan sonra her gün klaritromisin 100 mg/kg/gün intraperitoneal verildi. Post-op 1.gün, 4.gün, 7.gün ve 10.gün sonunda nörolojik muayeneleri yapıldı.10.günün sonunda sakrifiye edildi ve beyin dokusu çıkarıldı.12 sıçandan oluşan iskemi grubuna 30 dk bilateral karotis kliplemesi+hipotansiyon(10ml/kg) oluşturuldu. Post-op 1.gün, 4.gün, 7.gün ve 10.gün sonunda nörolojik muayeneleri yapıldı. 10.günün sonunda sakrifiye edildi ve beyin dokusu çıkarıldı.7 sıçandan oluşan sham grubuna 1.gün, 4.gün, 7.gün ve 10.gün sonunda nörolojik muayeneleri yapıldı.10.gün sonunda sakrifiye edildi ve beyin dokusu çıkarıldı.7 sıçandan oluşan pür kontrol grubuna anestezi sonrası cilt laserasyonu yapıldı ve 10 gün boyunca klaritromisin intraperitoneal verildi. 1.gün, 4.gün, 7.gün ve 10.gün sonunda nörolojik muayeneleri yapıldı. 10.günün sonunda sakrifiye edildi ve beyin dokusu çıkarıldı. beyin dokularında ve plazmada MDA düzeyleri hesaplanmıştır Bulgular: Klaritromisin uygulanan tedavi grubunda nörolojik muayene skoru tedavi edilmeyen iskemi grubuna göre istatistiksel olarak daha anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. İskemi uygulanan iki grupta MDA düzeylerinde anlamlı olarak yükselme saptanmıştır. Yine iskemi uygulanıp tedavi grubuna alınan sıçanların doku ve plazma MDA düzeylerinin iskemi yapılıp tedavi uygulamayan grubla arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada, klaritromisinin beyin iskemi-reperfüzyon injürisinde nöroprotektif etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aimed to search the effect of rifampicin on malondialdehid in hypocampal region and the neurologic findings at rats with artificially maintained transient brain ischemia. Materials and Method: Total of 38 Spraque dawley rats weighing 220-280g were included in the study. In order to demonstrate two vessels occlusion+ hypotension ischemia-reperfusion model, bilateral carotid arteries are clamped temporarily (for 30m) and 3 cc blood was extracted from the heart to obtain hypotension. Reperfusion is established with the removal of the clamps. One group consisting of 12 rats received 100mg/kg/day clarithromycin intraperitoneally subsequent to 30 minutes bilateral carotid occlusion+ hypotension (10ml/kg). Post operative first, fourth, seventh and tenth day neurologic examinations are done. At the tenth day the rats are sacrificed and brain tissues are extracted. Another group of seven rats had only skin laceration. First, fourth, seventh and tenth day neurologic examination are done. At the end of the tenth day these rats also sacrificed and their brain tissues are extracted. The last group of seven rats had only 15 minutes anesthesia. First, fourth, seventh and tenth day neurologic examination are done. At the end of the tenth day these rats also sacrificed and their brain tissues are extracted. Findings: the neurological examination score in the treatment group treated with clarithromycin was found to be statistically higher than that of the untreated group of ischemia. There was a significant increase in MDA levels in the two groups receiving ischemia. Again, there was a statistically significant difference between the tissue and plasma MDA levels of rats treated with ischemia and those treated with ischemia. Results: In this study, it is showed that clarithromycin has a neuroprotective effect on ischemia-reperfusion injury.