Artvin kamu hastanelerinde çalışan yöneticilerin ileri maliyet yönetimi yaklaşımları konusundaki algılarının belirlenmesi
Artvin advanced cost management administrators employees in public perception of hospital approaches concerning
  1. Tez No: 501508
  2. Yazar: EMEL KARAKULLUKÇU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN YILDIZLAR, YRD. DOÇ. DR. MUHAMMED ARDIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, Hastane Yöneticileri, Maliyet, İleri Maliyet Yönetimi Yaklaşımları, Hospital, Hospital Managers, Cost, Advanced Cost Management Approaches
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Hastanelerde dâhil olmak üzere tüm işletmelerin faaliyet kolları ne olursa olsun var oldukları sektörde devamlılıklarını sürdürme, kaliteli ve zamanında hizmet verebilme, düşük stok bulundurma, israfı önleme, mali disiplini sağlama, işletme verimliliğini takip ve kontrol edebilmeleri için maliyetlerini doğru belirlemeleri gerekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı Artvin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı hastanelerde görev yapan mali yönetimle ilgili yöneticilerin maliyetlere bakış açıları, ileri maliyet yönetimi yaklaşımları konusunda bilgi düzeyleri ve bu yaklaşımlarının hastanelerde uygulanabilmesi üzerine algılarının belirlenmesidir. Bu amaçla sözkonusu hastanelerin mali işlerden sorumlu yöneticilerin tamamına yüzyüze anket uygulanmıştır. Çalışmada; katılımcıların tamamına yakınının ileri maliyet yönetimi yaklaşımlarını daha önceden duydukları, yüksek oranda ileri maliyet yönetimi yaklaşımları hakkında bilgiye sahip oldukları ve ileri maliyet yönetimi yaklaşımlarının hastanelerinde uygulanabileceğini düşündükleri anlaşılmıştır. Ayrıca katılımcıların hastanelerde etkin maliyet ve performans sisteminin kurulmamasının hastane karlılığını ve maliyetleri olumsuz yönde etkilediği görüşünde oldukları ortaya çıkmıştır. Ancak söz konusu olumsuzluklara idari ve ilgili mevzuatlarda düzenlemeler yapmak suretiyle ileri maliyet yönetimi yaklaşımların çözüm üretilebileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Including in hospitals all businesses operating arm maintain their continuity in the sector they are no matter what, to provide service quality and on-time, low stockpile, waste prevention, financial discipline, to be able to monitor and control operational efficiency is necessary to determine accurate costs. Main purpose of this study is to determine knowledge level about advanced cost management approach of the managers who work in Artvin General Secreteriat of the Association of Public Hospitals affiliated hospitals and the possibility of the using of their approaches in the hospitals. For his purpose, it has been applied the method of negociating face to face with all fiscal managers of the hospitals in question. In this study; previously heard that the cost management approaches Almost all of the participants, a high proportion of the cost management approach that they have information about the hospital and advanced cost management approach is understood they think could be implemented. Participants of effective cost and performance of the system is not established hospital profitability and reduce costs so negatively profitability and costs that are determined to be of the opinion that rose. Finally it has been reailized that advanced cost management approach could be good solution by making some arrangement in the field of the management.