Gebelerde maternal ve fetal dinamik tiyol disülfid dengesi
Maternal and fetal dynamic thiol disulfide balance in pregnancies
  1. Tez No: 501542
  2. Yazar: FATMA AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. BETÜL KOZANHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidatif stres, sezaryen, spinal anestezi, tiyol-disülfid dengesi, Cesarean, oxidative stress, spinal anesthesia, thiol-disulfide homeostasis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Sezaryen sırasında kullanılan anestezik teknikler ile ilişkili olarak maternal-fetal oksidatif stres önemli ölçüde etkilenebilir. Bu araştırmada maternal ve fetal dinamik tiyol-disülfid dengesinin değerlendirilmesi ve uygulanmış olan anestezi türü ile bu denge arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Araştırmaya ASA I-II, 18-40 yaş arasında olan ve genel anestezi (n=40) (Grup G) ve spinal anestezi (n=40) (Grup S) altında elektif sezaryen operasyonu uygulanan hastalar dahil edildi. Tiyol-disülfid dengesi Erel ve Neşelioğlu tarafından geliştirilen yeni ve otomatik bir ölçüm yöntemi ile çalışıldı. Kan örnekleri, preoperatif ve postoperatif 2. saatte anneden ve yenidoğan doğar doğmaz venöz korddan alındı. Ayrıca yenidoğanda umblikal arter kan gazı analizi ve APGAR skoru da karşılaştırıldı. Gruplar demografik özellikler ve preoperatif albümin, nativ tiyol, disülfid, total tiyol, nativ tiyol/total tiyol, disülfid/nativ tiyol ve disülfid/total tiyol düzeyleri açısından benzerdi (sırası ile p=0.53, p=0.30, p=0.79, p=0.30, p=0.82, p=0.81, p=0.83). Postoperatif nativ tiyol ve total tiyol Grup G'de Grup S'den daha yüksekti ancak istatistiksel anlamlı fark yoktu (sırası ile p=0.64, p=0.15). Disülfid/total tiyol ve nativ tiyol/disülfid için postoperatif değerler Grup G'de anlamlı derecede yüksekti (sırası ile p=0.03, p=0.03). Her iki grupta da postoperatif nativ tiyol/total tiyol preoperatif değerlerden düşük olmakla birlikte sadece Grup G'deki düşüş istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.03). Postoperatif disülfid seviyeleri Grup G'de anlamlı derecede yüksek (p=0.008) iken Grup S'de anlamlı fark yoktu (p=0.093). Yenidoğan venöz kord kanında albümin, nativ tiyol/total tiyol, disülfid, nativ tiyol/disülfid ve total tiyol/disülfid değerlerinde gruplar arasında anlamlı fark tespit edilmedi (sırası ile p=0.17; p=0.88; p=0.53; p=0.86 ve p=0.81). Grup G'de nativ tiyol ve total tiyol seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı ölçüde düşük idi (nativ tiyol için p=0.01, total tiyol için p=0.003). Umblikal arter kan gazı analizinde pH, pCO2, baz açığı, hemoglobin, glukoz, laktat ve bikarbonat seviyelerinde gruplar arası anlamlı fark yoktu (sırası ile p=0.15; p=0.33; p=0.16; p=0.66; p=0.10; p=0.17 ve p=0.22). Grup G'de pO2 değeri istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.001). Sonuç olarak bu araştırmada elektif sezaryen operasyonlarında genel anestezi uygulaması spinal anestezi ile karşılaştırıldığında, annede disülfid düzeyinde artışa ve yenidoğanda nativ ve total tiyolde azalmaya neden olarak tiyol-disülfid dengesinde bozulmaya yol açmıştır. Bu durum, hem genel anestezi grubundaki annelerin hem de yenidoğanların spinal anestezi grubuna göre daha yüksek oksidatif strese maruz kaldıklarını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Maternal-fetal oxidative stress can be affected in relation to anesthetic techniques used during cesarean section. The aim of this study was to evaluate the maternal and fetal dynamic thiol-disulfide homeostasis (TDH) and to investigate the relationship between a type of anesthesia and TDH. We included ASA I-II, term pregnant women, aged 18-40 years who undergone delivery by cesarean section under general (n=40) (Group G) and spinal (n=40) (Group S) anesthesia. The TDH was studied by a new and automated measurement method developed by Erel and Neşelioğlu. Blood specimens were collected preoperatively and postoperatively from the mother and immediately after delivery from newborns umbilical cord. In addition, umbilical artery blood gas analysis and APGAR score were compared among groups. The groups were similar in terms of demographic and preoperative albumin, native thiol, disulfide, total thiol, native thiol/total thiol, disulfide/native thiol and disulfide/total thiol (respectively p=0.30, p=0.30, p=0.82, p=0.81, p=0.83). Postoperative native thiol and total thiol were higher in Group G than Group S; however, there was no statistically significant difference (respectively p=0.64, p=0.15). Postoperative disulfide/total thiol and native thiol/disulfide were significantly higher in Group G (respectively p=0.03, p=0.03). In both groups, postoperative native thiol/total thiol was lower than preoperative values but only the decrease in Group G was statistically significant (p=0.03). Postoperative disulphide levels were significantly higher in Group G (p=0.008); however, there was no significant difference in Group S (p=0.093). There was no significant difference between the groups in albumin, native thiol/total thiol, disulfide, native thiol/disulfide and total thiol/disulfide values in newborn venous cord blood (p=0.17, p=0.88 p=0.53, p=0.86 and p=0.81). In Group G, native thiol and total thiol levels were statistically significantly lower (p=0.01 for thiol and p=0.003 for total thiol). Umbilical artery blood gas analysis showed no significant difference between groups in terms of pH, pCO2, base excess, hemoglobin, glucose, lactate and bicarbonate (p=0.15, p=0.33, p=0.16, p=0.66, p=0.10, p=0.17 and p=0.22). In the Group G pO2 value was found statistically significantly higher (p=0.001). As a result, general anesthesia in elective cesarean operations, leading to an increase in the mother's disulfide level and a decrease in the native and total thiol levels in the newborn, resulting impairment in TDH, when compared with spinal anesthesia. This suggests that there is a higher oxidative stress in the mother who undergone delivery with general anesthesia as well as in their neonate.