Yozgat ili iş yeri isimleri
Yozgat business names
  1. Tez No: 501562
  2. Yazar: ZEYNEP YAZICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yozgat, İş Yeri İsimleri, İş Yeri İsimlerinde Yabancılaşma, Ad Bilim, Türkiye Türkçesi, Yozgat, Business Names, Alienation in Business Names, Name Science, Turkish of Turkey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, Yozgat ili iş yeri isimlerinden hareketle, anket çalışması metodu kullanılarak hazırlanmıştır. Türkiye Türkçesinin tarihi, Türkçede yabancılaşmanın görülme nedenleri, ad bilim üzerine anlatımlar ve ad biliminde yer adlarının durumuna değinilmiştir. Yozgat ilinin ve Yozgat isminin tarihi anlatılmıştır. Aynı toprak üzerinde daha önce yer alan milletlerin dil özellikleri ve bu sebeple dilin uğradığı değişim üzerinde durulmuştur. Yabancılaşma nedenleri ve bu konuda neler yapılabileceği anlatılmıştır. İş yeri isimlerinin hangi şartlarda verildiğine dair yapılan anket çalışmasında Yozgat ilinde ve bazı ilçelerinde (Sarıkaya, Boğazlıyan, Kadışehri) işyerlerine verilen isimlerin eğitim durumlarına göre de farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmış, birçok iş yeri isminin konuluşunda herhangi bir araştırma yapılmadığı belirlenmiştir. İş yeri isimleri kökenleri itibariyle incelenmiş, isimler arasında Türkiye Türkçesi'nin yanında, Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Yunanca, Eski Türkçe, Moğolca, Soğdca, Sanskritçe ve kökeni bilinmeyen iş yeri isimlerinin kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Bu isimlerin anlamları araştırıldıktan sonra çalışmaya eklenmiştir. Anket sorularına verilen yanıtların analizleri yapılmış, çalışmalar ile ilgili çeşitli konularda grafikler hazırlanarak istatistikî verilerin netleştirilmesi sağlanmıştır. Sonuç bölümünde yapılan tüm çalışmaların amaçları, sonuçları ve konuyla ilgili neler yapılabileceğine dair öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis was prepared by using the questionnaire study method from Yozgat city business names. The history of Turkish reasons for the appearance of Turkish language's alienation, narrations on nomenclature, and the name of place names in nomenclature have been mentioned. Yozgat province and the history of Yozgat name is also told. By adding nations that have been hosted by the present from the past, attempts have been made to find the sources of alienation and what can be done in this issue is emphasized.Questionnaires were conducted to understand which the names of the workplaces were given, in Yozgat and in some districts (Sarıkaya, Boğazlıyan, Kadışehri); it has been determined that the names given to the workplaces differ according to the educational status. On the other hand,no research has been done in the name of many businesses in this regard. Business names were examined in terms of their origins; Arabic, Farsi, English, French, Italian, Greek, Old Turkish, Mongolian, Sogdian, Sanskrit and the names of workplaces unknown in origin were used in addition to Turkish Turkic names. These names have been added to the study after they have been studied in terms of their origins and their implications from various sources.Analyzes of the questionnaires were made, and graphics were prepared in various topics related to the works and the statistics data were clarified.