Abdallık ve ozanlık geleneği içerisinde Kamil Abalıoğlu'nun hayatı, eserleri ve eserlerinin müzikal analizi
Life and works of Kami̇l Abalioğlu within the traditions of abdals and folk poetry, and musi̇cal analysis of his works
- Tez No: 658584
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE KAYNAK AKÇAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Abdallık, Ozanlık, Kamil Abalıoğlu, Kırıkkale-Keskin, Gelenek, Abdals, Folk Poetry, Kamil Abalıoğlu, Kırıkkale-Keskin, Tradition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Asırlardan beri devam eden müzik kültürünü; tarihin köklerinden gelen varlıklarımızın en değerlilerinden biri olan Türk Halk Müziği'ni bize ulaştıranlar şüphesiz; âşıklar, abdallar, ozanlar, derlemeciler ve hala bu alanda çalışmalarını sürdüren bilim adamlarıdır. Abdallar ve ozanlar kendi dünyalarında gerçekleştirdikleri üslupları ile büyük bir kültür mirası oluşturmuşlardır. Bu miras Anadolu'da bulunan müzik toplulukları arasında geniş bir yer almalarına aracılık etmiştir. Abdallık ve ozanlık geleneği içerisinde, Orta Anadolu'da Kırıkkale şehrinin de önemli bir yerinin olduğu gözlemlenmektedir. Bölgenin önemli isimlerinden Hacı Taşan'ın“Türkü Yozgat'da doğar, Kırşehir'de oyun havası olur, Keskin'de elenir”sözü, bu bölgenin önemini güçlü bir şekilde vurgulamaktadır. Zaman içerisinde Kırıkkale ili Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Hacı Taşan ve Çekiç Ali gibi birçok halk ozanı ve abdallara mekân olmuştur. Kendilerine has ifadeleriyle yaratmış oldukları eserlerdeki kültür dokusunda Kırıkkale'nin izleri bulunmaktadır. Son yıllarda bu geleneği devam ettirmeye çalışan isimlerden biri de Kamil Abalıoğlu' dur. Bu iki önemli gelenek içerisinde bölgede yaşayan yorumculara baktığımızda;“Aşır Çevik, Kamil Öge, Kudret Taşan, Metin Öge, Hakkı Baran, Haydar Baran, Vedat Cöke, Halil Cöke, Haydar Cöke, Muharrem Çevik, Çetin İşten, Abidin Taşan, Nusret Taşan, Suat Taşan, Verdi Taşan, Nuri Erkaya, Bilal Tombak, Erol Tombak, Osman Başbozuk, Mustafa Erkuş, Kamil Abalıoğlu, Ekrem Aydostu, Mehmet Zabit, Naki Dinçel, Zeynel Atasoy gibi isimler karşımıza çıkmaktadır”(Yöre, 2012: 565-566). Âşıklık ve ozanlık geleneği içerisinde hâlâ yaşayan ve yöre kültürünü günümüze kadar yaşatmaya çalışan isimlerden alınan bilgilerin, hem yöre kültürüne hem de müzik bilimcilerine somut verilerle büyük katkı sağladığı gözlemlenmektedir. Kamil Abalıoğlu, yöre insanını ve kültürünü yakından tanıyarak müzik yaşantısını abdallık geleneği içerisinde Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Hacı Taşan ve Çekiç Ali gibi yörede yaşayan ustaların yanında bulunarak geliştirmiştir. Bu geleneği günümüzde temsil eden Kamil Abalıoğlu'nun kendine özgü bir tavrının ve üslubunun olduğu gözlemlenmektedir. Bu verilerden yola çıkarak betimsel bir araştırma yöntemi olan; nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Kamil Abalıoğlu ile yüz yüze görüşme yapılarak Abalıoğlu'nun Kırıkkale-Keskin yöresi içerisindeki durumu, abdallık ve ozanlık geleneği içerisindeki yeri, hayatı ve eserleri ele alınmıştır. Veri toplama ve analizi sırasında, Türk halk müziği alanında çalışan uzmanlardan, uzman görüşü alınarak sonuca katkı sağlanması amaçlanmıştır. Ayrıca Abalıoğlu'nun eserleri, eserlerinin türleri, abdallık ve ozanlık geleneği içerisindeki yeri inceleme kısmında detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Minstrels, abdals, poets, composers and scientists still working in this field areund oubtedly the ones who brought us this musical culture continuing forcenturies, in other words, the Turkish Folk Music that is one of the most valuable assets of ours, reaching today from the roots of history. Abdals and poets have generated a huge cultural heritage with their style that they practiced in their own worlds. This heritage helped them gain a wide place among musical societies based in Anatolia. Within the tradition of abdals and poetry, it can be observed that Kırıkkale city in Central Anatolia has an important place as well. One of the most important names in thisregion, Hacı Taşan, emphasizes the significance of this region, saying“Türkü is born in Yozgat, becomes a folk-dancemusic in Kırşehir and is filtered in Keskin.”In the course of time, Kırıkkale city has been a base for many folk poets and abdals, such as Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Hacı Taşan and Çekiç Ali. In the cultural tissue of the Works they created with their idiosyncratic style, one can find thet races of Kırıkkale. Another one who also tries to maintain this tradition in recent years is Kamil Abalıoğlu. When we look at the performers within these two traditions, living in the region;“We see names such as Aşır Çevik, Kamil Öge, Kudret Taşan, Metin Öge, Hakkı Baran, Haydar Baran, Vedat Cöke, Halil Cöke, Haydar Cöke, Muharrem Çevik, Çetin İşten, Abidin Taşan, Nusret Taşan, Suat Taşan, Verdi Taşan, Nuri Erkaya, Bilal Tombak, Erol Tombak, Osman Başbozuk, Mustafa Erkuş, Kamil Abalıoğlu, Ekrem Aydostu, Mehmet Zabit, Naki Dinçel and Zeynel Atasoy”(Yöre, 2012: 565-566). It is observed that the information obtained from those who are stil living the tradition of minstrelsy and folk poetry and trying to sustain the regional culture today is greatly contributing to both regional culture and musicologists with tangible data. Kamil Abalıoğlu has observed the regional people and culture closely, and developed his musical life by being in the tradition of abdals alongside masters, living in the region, such as Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Hacı Taşan, Çekiç Ali etc. Representing this tradition today, Kamil Abalıoğlu has his own one of a kind style and tone. Based on these data, the qualitative research method, which is a descriptive research method, was used. By face-to-face interviewing Kamil Abalıoğlu, we tackled his status in Kırıkkale-Keskin region, his place in the tradition of abdals and folk poetry, and his life and works. While collecting and analyzing the data, we aimed to contribute to the result by receiving expert opinion from specialists who work in the field of Turkish folk music. Moreover, during research phase, we have scrutinized, in detail, Abalıoğlu's Works and types of his works, and his place in the tradition of abdals and folk poetry.