Boşanma nedeniyle parçalanan ailelerde çocukların velayetine karar verilme sürecinin velayet raporları ve uzman görüşlerine dayalı olarak incelenmesi
Investigation of children's custodial decision-making process based on custody reports and expert opinions in broken families due to divorce
- Tez No: 501584
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL KÖKSAL AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Hizmetler, Education and Training, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Çocuk gelişimi, Uzman raporları, Velayet, Child development, Custody, Expert reports
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma; boşanma nedeniyle parçalanan ailelerde çocukların velayetine karar verme sürecinde hazırlanan raporlarının incelenmesini ve raporları hazırlayan uzmanların, çocukların velayetine ilişkin rapor hazırlama süreci ile ilgili görüşlerini betimlemeyi amaçlamaktadır. Betimsel tarama modeli üzerine kurulan bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi ve görüşme yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma kapsamında 107 adet veleyete ilişkin hazırlanmış olan rapor değerlendirilmiştir ve araştırmanın görüşme boyutunda beş uzmanla görüşme gerçekleştirilmiştir. Velayete ilişkin raporların değerlendirilmesi için araştırmacı tarafından 'Kontrol Listesi', görüşmeler için ise yine araştırmacı tarafından hazırlanan 'Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu' veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışmanın doküman incelemesi boyutunda verilere içerik analizi uygulanmıştır. İlgili sitatistik programına aktarılan veriler frekans analizine tabi tutulmuştur. Araştırmanın uzmanlarla derinlemesine görüşmeleri kapsayan boyutunda ise uzmanlarla yapılan görüşmelerde ses kaydı alınmış ve elde edilen veriler MAXQDA 12. Programına aktarılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara bakıldığında değerlendirilen raporlarda çocuklarla yapılan görüşmelerin velayete konu olan tüm çocukları kapsamadığı, velayete ilişkin değerlendirmelerde kanaat bildirilirken çocuğun gelişiminin uzmanlar tarafından önemsenen en önemli kriterlerden biri olmasına rağmen velayete konu olan çocuklara gelişimsel değerlendirme yapılmadığı, raporlar hazırlanırken yardımcı kaynak verilerinden yeterince yararlanılmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Uzmanlarla yapılan görüşme boyutundan ise, uzmanların velayete ilişkin değerlendirmelerde ev ziyareti gerçekleştirme ve yardımcı kaynak verisi toplama konularında problemler yaşadıkları, rapor hazırlama ve yazma sürecinde kullanılan standartların olmadığı, çocuğun gelişiminin velayete ilişkin değerlendirme sürecinde önemsendiği ancak uzmanların gelişimi değerlendirmek için yeterince zamanı ve uygun mekanlarının bulunmadığı, gelişim değerlendirmeye ilişkin yeterliliğe sahip olmadıkları sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims that examination of the reports prepared in the process of deciding the custody of children in broken families due to divorce and describtion the views of experts who prepare the reports on the process of preparing reports on children's custody. This research based on the descriptive scanning model and document analysis and interview methods of qualitative research were used. Within the scope of the research, 107 reports which were prepared for children's custody process were evaluated and in the interview dimension of research, interwiev with five experts were conducted. For the evaluation of custody reports 'Checklist' prepared by the researcher was used and for the interviews, the 'Semi-structured Interview Form' prepared by the researcher was used as data collection tools. Content analysis was applied to the data in the dimension of the document review. The data transferred to the related statistical program were subjected to frequency analysis. In the dimension of the study which includes in-depth interviews with experts, voice recordings were taken at interviews with experts and the obtained data were analyzed by transferring to MAXQDA 12 program. Based on the findings obtained, the results have been reached that the interviews with the children did not cover all the children who were subject to the custody and that the development of the child was one of the most important criterions by the experts while the opinions of the children were not evaluated, the auxiliary resource data have not been utilized sufficiently. In interviews with experts, it is observed that the experts have problems in home visitation and assistant resource collection, lack of standards used in the report preparation and writing process, that the development of the child is important in the evaluation process of the ladies, but the experts do not have enough time and appropriate places to evaluate the development, they did not have the qualification for evaluation of development.