Sıcak su sisteminde su tasarrufu
Water saving in hot water system
  1. Tez No: 501594
  2. Yazar: KAZIM DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜŞTÜ GÜNTÜRKÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: mikrodenetleyici, atmega328, solenoid vana, sensörler, Water, microcontroller, atmega328, solenoid valve, sensors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
SICAK SU SİSTEMİNDE SU TASARRUFU Kazım DEĞİRMENCİ İleri Teknolojiler, Yüksek Lisans Tezi, 2018 Tez Danışmanı: Doç. Dr. Rüştü GÜNTÜRKÜN ÖZET Küresel ısınma ve kuraklığın sonucu meydana gelen temiz su kaynaklarındaki azalma dünyayı tehdit ederken, mevcut temiz su kaynaklarını koruma ve planlı kullanımı konusunda tedbirler alınmasını zorunlu kılmıştır. Evlerimizde, işyerlerimizde genel ve kişisel temizlik amaçlı kullanılan sıcak su, kullanım alanı ile kaynak arası mesafeden dolayı belirli bir miktarı boşa akıtılmasından sonra kullanılabilmektedir. Bu şekilde boşa giden temiz suyun miktarı kentsel hatta ulusal boyutta düşünülürse su kaybının ciddi boyutlarda olduğunu kaçınılmaz bir gerçektir. Bu çalışmada musluk açıldığında sıcak su gelinceye kadar akan soğuk suyun tasarruf edilmesi amacıyla bir sistemin tasarımı ve uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bunun için ATmega328 mikrodenetleyici programlanarak oluşturulmuş elektronik kontrol devresi, 220 v normalde açık ve kapalı olmak üzere iki adet solenoid vana, bir adet dijital basınç sensörü bir adet dijital sıvı akış sensörü ve bir adet dijital sıcaklık sensörü kullanılmıştır. Çalışmamızda kullandığımız sıcak su kaynağı ile su kullanım noktası arasındaki mesafe 5 metredir. Günlük ortalama olarak dört defa sıcak suyun kullanıldığını düşünürse, günlük 5,72 litre, aylık 171,6 litre, yıllık ise 2059 litre içilebilir temiz suyu ücreti ödenerek atık su olarak boşa atılmaktadır. Su tasarruf sistemi mikrodenetleyici tarafından ayarlanan değere bağlı olarak mevcut suyun sıcaklığını kontrol ederek sistemi çalıştırmaktadır. Mikrodenetleyiciyi programlamada IDE dili kullanılmıştır. Sistemde bulunan sensörler ile suyun sıcaklığı, şebeke suyunun basıncı ve suyun hareketi kontrol edilmiştir. Bu çalışma sonunda mikrodenetleyici kontrolü ile sıcak su gelinceye kadar boşa harcanan soğuk su geri kazanılanarak önemli ölçüde su tasarrufu sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SAVING WATER IN HOT WATER SYSTEM Kazım DEĞİRMENCİ Advanced Technologies, Master of Science Thesis, 2018 Thesis Supervisor: Assoc.Prof. Rüştü GÜNTÜRKÜN SUMMARY While the reduction in clean and usable water resources because of global warming and drought is threating the World, taking some precautions about protecting available resources and planning its usage become compulsory. The hot water which is used for general and personal hygiene in homes and workplaces ready to use after a certain period of its wastage due to long distance between usage area of water and its source. It is an inevitable fact that the serious wasting of usable water affect us negatively in a national and global extend. In this study, the system is designed and implemented with the aim of saving the cool water which is wasted until the hot water becomes an available for using when the tap is turned on. So, in the project, an electronic control circuit with a programmed ATmega328 micro-controller, two 220V water solenoid valves-one of is in on and the other valve is in off position normally- a digital pressure sensor, a digital fluid flow sensor and a digital temperature sensor are used to achieve this purpose. The average distance between source of hot water and its usage point was accepted as 5 meters. We are assuming that the water being wasted 4 times a day; hence, 5,72 liters per day, 171,6 liters per month, as a result 2059 liters of potable water a year are wasted despite paying the fee. The water-saving system is activating by checking the current temperature of water depending on the value set by the microcontroller.IDE programming language are predicate on the process of programming microcontroller. The temperature of water, the pressure of municipal water and movement of water are checked by sensors which are in the system. As a result of this study, substantial amount of water-saving was provided by recovering the cool water which is wasted until the hot water becomes an available for usage thanks to controlling of microcontroller.