Haşhaş (Papaver somniferum L.) Tohumundan Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Karakterizasyonu
Purification and Characterization of Lipase Enzyme from Poppy Seed (Papaver somniferum L.)
  1. Tez No: 501595
  2. Yazar: MERVE ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karakterizasyon, lipaz, haşhaş tohumu, saflaştırma, Characterization, lipase, poppy seed, purification
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Lipazlar trigliseritlerin hidrolizini sağlayan enzimlerdir. Teknolojinin gelişmesiyle lipazların kullanım alanları artmış olup, lipaz saflaştırma büyük önem kazanmıştır. Bunula birlikte saflaştırma çalışmaları da artmıştır. Bu çalışmada haşhaş (Papaver somniferum L.) tohumu lipaz enziminin saflaştırılması ve karakterizasyonu amaçlanmıştır. İlk defa haşhaş tohumundan lipaz elde edilmiştir. Haşhaş tohumu proteinlerinde yağsızlaştırma işlemiyle yağların uzaklaştırılmasından sonra amonyum sülfat çöktürmesi ve jel filtrasyon kromatografisi yöntemlerinin kullanılmasıyla lipaz saflaştırılmıştır. Bu çalışmaların sonunda haşhaş tohumu lipazı 16,203 EU/mg protein, spesifik aktivite % 5,30 verim ile 22,29 kat saflaştırıldığı gözlenmiştir. Saflaştırılmış olan lipaz enziminde optimum pH 13,2 optimum sıcaklığı 60 ºC olarak tespit edilmiştir. Stabil pH 7,2 ve stabil sıcaklık 4 °C olarak belirlenmiştir. Haşhaş tohumu lipazının iki hafta süresince aktivite ölçümleri yapılarak depo kararlılığı belirlenmiştir. İki haftanın sonunda 4 °C'de enzimin aktivitesinin % 61 oranında korunduğu gözlenmiştir. Haşhaş tohumu lipazında substrat olarak triolein kullanılmış olup, Km ve Vmax değerleri hesaplanmıştır. Bu hesaplamanın sonucunda Km 0,678 mM ve Vmax 16,949 U/dk.mg enzim olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Lipases are enzymes which provide the hydrolysis of triglycerides. With the technological progress the use of lipases is increased and the lipase isolation and purification got more important. Therefore purification studies are increased also. In this study it was aimed to purify and characterize the lipase enzyme from poppy seed. It is received lipase from poppy seed for the first time. Lipase enzyme from poppy seed was purified by ammonium sulphate precipitation and gel filtration chromatography. At the end of this study, lipase of poppy seed including 16,203 EU/mg protein, yield specific activity of 5,3 % and it is 22,29 times purified. For purified lipase from poppy seed expihibited the highest activity at optimum pH 13,2 and temperature 60 °C. The maximum activity stability is pH 7,2 and 4 °C. In order to determine the storage stability of lipase from poppy seed, the activity assays were performed for a period of two weeks. At the end of these two weeks it was observed that its activity of 61 % was retained at 4 °C. As the substrate of poppy seed lipase, triolein was used and Km and Vmax values were calculated. Consequenly Km 06,78 mM and Vmax 16,949 U/ dk.mg as enzyme were found.