Kataraktlı hastalarda biometrik ölçümler üzerinde farmakolojik pupil dilatasyonunun etkisi
Effect of pharmacologic pupil dilation on biometric measurements in cataract patients
- Tez No: 501636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM TÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Katarakt, Biyometri, Göz içi lens, Pupil dilatasyonu, Cataract, Biometry, Intraocular lens, Pupil dilatation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş ve Amaç: Günümüzde katarakt cerrahisi bir tür refraktif cerrahi olarak değerlendirilmektedir. Bu yüzden katarakt cerrahisi sonucunda hedeflenen refraktif sonuçlara ulaşmak oldukça önemli bir hale gelmiştir. Bu maksatla katarakt cerrahisi esnasında yerleştirilecek suni göz içi lensin (GİL) gücünün doğru hesap edilmesi gerekmektedir. Katarakt cerrahisi planlanan gözlerde muayenin bir parçası olarak pupil dilatasyonu gerçekleştirilmektedir. Bu çalışma pupil dilatasyonun biyometrik ölçüm parametreleri ve GİL gücü hesabı üzerine olan muhtemel etkilerini araştırmak amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde Nisan 2015 - Nisan 2016 tarihleri arasında prospektif olarak gerçekleştirildi. Rutin göz muayeneleri esnasında katarakt teşhisi konulan toplam 67 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların katarakt cerrahisi planlanan gözleri %1 tropikamid damla ile dilate edildi ve bu gözler 'pupil dilatasyonu uygulanan grup' olarak belirlendi. Aynı hastaların diğer gözleri ise 'kontrol grubu' olarak ele alındı ve dilate edilmedi. Pupil dilatasyonu uygulanan grupta, dilatasyon öncesi ve sonrası olmak üzere biyometrik ölçümler ve GİL gücü hesaplamaları ardışık olarak iki kere yapıldı. Bu esnada kontrol grubundaki gözlerin ölçümleri de aynı anda alındı. İki gruba ait her iki ölçüm esnasında kaydedilen biyometrik parametreler ve GİL gücü değerleri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Pupil dilatasyonu uygulanan grupta uygulama öncesi ve sonrası yapılan ölçümler karşılaştırıldığında keratometrik değerler (K1,K2), aksiyel uzunluk (AU) ve yatay kornea çapı (WtW) değerlerinde anlamlı değişiklik izlenmedi. Ancak pupil çapı (PÇ), ön kamara derinliği (ÖKD) ve merkezi kornea kalınlığı (MKK) değerlerinde pupil dilatasyonu sonrasında anlamlı artışın olduğu görüldü. SRK-T, Hoffer Q, Holladay I ve Haigis formülleri kullanılarak hesaplanan GİL gücü değerlerinde pupil dilatasyonu ile anlamlı değişiklik olmadı. Kontrol grubundaki gözlerde ise her iki seansta elde edilen ölçümler açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Sonuç: Kataraktlı gözlerde farmakolojik pupil dilatasyonu uygulaması ÖKD ve MKK ölçümleri üzerinde anlamlı değişikliğe neden olmaktadır. SRK-T, Hoffer Q, Holladay I ve Haigis formülleri ile hesaplanan GİL gücü değerleri üzerinde ise pupil dilatasyonun anlamlı bir etkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Cataract surgery has been accepted as a kind of refractive surgery in today. So achieving targeted refractive results has become very important as a result of cataract surgery. For this reason, the artificial intraocular lens (IOL) power to be placed for cataract surgery needs to be calculated correctly. Pupil dilatation is performed as a part of the full ophtalmic examination in eyes which cataract surgery planned. In this study, it was aimed to investigate the possible effects of pupil dilation on biometric measurement parameters and IOL power calculations. Method: The study was carried out prospectively between April 2015 and April 2016 at Karadeniz Technical University Medical Faculty Ophthalmology Clinic. During the routine eye examinations, 67 patients diagnosed with cataract were included in the study. Planned eyes of cataract surgeon of all patients were dilated with 1% tropicamide drop and these eyes were identified as 'pupil dilatation group'. The other eyes of the same patients were identified as 'control group' and pupil dilatation was not applied to these eyes. In the group with pupil dilatation, biometric measurements and IOL power calculations were taken twice, before and after dilatation. At this time, the measurements of the eyes in the control group were taken at the same time. Biometric parameters and IOL power values recorded during both measurements of two groups were compared statistically. Findings: In pupil dilatation group, there were no significant changes with pupil dilatation in keratometric values (K1, K2), axial length (AL) and horizontal corneal diameter (WtW) values. However, pupil diameter (PD), anterior chamber depth (ACD) and central corneal thickness (CCT) values were significantly increased after pupil dilatation. The IOL power values calculated using SRK-T, Hoffer Q, Holladay I and Haigis formulas did not change significantly with pupil dilatation. In the eyes in the control group, no difference was observed between the two measurements. Conclusion: The application of pharmacological pupil dilatation in cataractous eyes causes a significant change in the measurements of ACD and CCT. No significant effect of pupil dilation was found on the IOL power values calculated with SRK-T, Hoffer Q, Holladay I and Haigis formulas.