Yenidoğan ünitesinde beş yıllık dönemde (1 ocak 2003-31 aralık 2007) prematür bebek morbitide ve mortalitesinin değerlendirilmesi ve önceki beş yıllık dönem ile bulguların karşılaştırılması
The morbidity and mortality of premature infants over a five year periods (1 january 2003-31 december 2007) in neonatal unit and to compare findings to those obtained in the previous study
- Tez No: 501652
- Danışmanlar: PROF. MEHMET ADNAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Morbidite, mortalite oranı, prematürite, prematürenin problemleri, Morbidity, mortality rate, prematurity, premature problems
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Yenidoğan Ünite'sinde 5 yıllık dönemde (2003-2007) prematüre bebek morbidite ve mortalitesinin değerlendirilmesi ve önceki 5 yıllık dönem bulgularıyla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve metot: Çalışma, 2003-2007 yılları arasında değişik kliniklerde ve evde doğan, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'ne (YYBÜ) ve Prematüre Servisi'ne yatırılan tüm prematüre bebeklerin dosyaları incelenerek yapıldı. Dosyalardaki, bebeklerin önceden belirlenen kriterlere göre mortalite ve morbiditelerini etkileyen parametreler incelenmiştir. Sonuçlar, istatistiksel olarak X2 testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya, 1780 prematüre bebek alındı. Bebeklerin 955'i (%53.7) erkek, 825'i (%46.3) kızdı. 372 bebek (%20.9) kaybedildi. Bebeklerin çoğunluğu hastanede doğmuş, gebelik haftaları 22-37 hafta arasında ve doğum ağırlıklarının önemli bir kısmı 1501-2000 gram arasındaydı. Ölüm nedenlerinin başında Respiratuar Distres Sendromu Tip (RDS) ve komplikasyonları geliyordu. 41 hastada prematürite dışında bir ölüm nedeni tespit edilmedi. %5.6 hastada izlem sırasında nekrotizan enterokolit (NEK) tespit edildi. NEK, en sık en düşük doğum ağırlığına sahip olan hasta grubunda görüldü. Hipoglisemi, en sık görülen metabolik problemdi (%7.4). Konjenital hipotiroidi hastaların %2.4'ünde, metabolik kemik hastalığı %0.7'sinde görüldü. Hastalar hastaneye en sık RDS idi (%50.4) nedeniyle getirilmişlerdir. RDS'li 898 hastanın 514'ünde (%30) surfaktan kullanıldı. Bebeklerin annelerinin 754'ünde (%42.4) tek gebelik, 418'inde (%23.5) iki gebelik, 269'unda (%15.1) üç gebelik, 157'sinde (%8.8) dört gebelik ve 182'sinde (%10.2) beş veya daha fazla gebelik vardı. 1646 bebek (%92.5) spontan, 134 bebek (%7.5) Invitro fertilizasyon (IVF) gebelik sonucu doğmuştu. IVF gebeliklerde çoğul gebelik oranı %92.5'ti ve spontan gebeliklere göre bu oran farkı istatistiksel olarak anlamlıydı. IVF gebelik oranı 2003'te %3.2 iken yıllar içerisinde artış görülmüş ve 2007 yılında bu oran %7.1 bulunmuştur. 2003 yılında mortalite oranı %21.2 iken, 2007 yılında %26.1 olarak bulundu. Sonuç: Bu çalışmada neonatal ölümlerin büyük kısmının prematür doğumun komplikasyonlarına ve enfeksiyonlara bağlı olduğu görülmektedir. Bu nedenle prematür doğumların önlenmesi için gebelere yeterli antenatal bakımın sağlanması, neonatal enfeksiyonların azaltılması için doğumların uygun koşullarda yapılması ve doğum sonrasında yeterli bakımın verilmesi neonatal mortalite oranlarını önemli ölçüde azaltacaktır. Ülkemiz koşullarında bu bebeklerdeki mortalite yanında morbidite yüksekliği de göz önüne alınarak prematüre doğumları önlemek için koruyucu hekimlik çalışmalarına ve prenatal bakım hizmetlerine ağırlık verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to assess the morbidity and mortality of premature infants over a five-year period (1 January, 2003-31 December, 2007) in the Neonatal Unit and to compare findings to those obtained in previous 5 year. Material and method: This study was performed by evaluating files of all premature infants who were born in miscellaneous facilities and home; and thereafter, admitted to Neonatal Intensive Care Unit and Premature Ward between 2003 and 2007. In patients files, parameters which affect mortality and morbidity was evaluated according to predefined criteria. Results were statistically assessed by using χ2 test. Findings: 1780 premature infants were included to the study. Of these, there was 955 (53.7%) boys and 825 (46.3%) girls. 372 (20.9%) infants died due to miscellaneous reasons. A considerable percentage of infants were born in a hospital. Gestational age ranged 22 to 37 weeks, and birth weights were between 1501 and 2000 g in majority of infants. Leading cause of death was Respiratory Distress Syndrome Type-1 (RDS-1) and its' complications. No cause other than prematurity was identified in 41 patients. It was found that necrotizing enterocolitis (NEC) was developed in 5.6% of the patients during follow-up. NEC was seen most common in group with lowest birth weight. Hypoglycemia was the most common (7.4%) metabolic problem. Hypothyroidism was seen 2.4% of the patients, while metabolic bone diseases in 0.7%. Most common (50.4%) presenting complaint was RDS-1. Surfactant was given to 514 (30%) of 898 patients with RDS-1. Among the mothers of infants, parity was one in 754 (42.4%), two in 418 (23.5%), three in 269 (15.1%), four in 157 (8.8%) and five or more in 182 (10.2%). 1646 (92.5%) of babies were born after spontaneous pregnancy, while 134 (7.5%) after IVF pregnancy. Rate of multiple pregnancy was 92.5% among IVF pregnancies; and difference between spontaneous pregnancies was statistically significant. Rate of IVF pregnancy was 3.2% in year 2003, whereas this rate tended to increase during years and was found as 7.1% in year 2007. Mortality rate was found as 21.2% in year 2003, whereas 26.2% in 2007. Conclusion: In the present study, it was seen that majority of neonatal deaths are related to complications of preterm birth and infections. Thus, sufficient antenatal care given to pregnant in order to prevent premature birth, birth in appropriate settings in order to reduce infections and providing adequate post-partum care will markedly decrease neonatal mortality. Given the high mortality rate as well as morbidity rate in settings of our country, applications of preventive medicine and prenatal care should be emphasized.